Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Situationen på Säs allvarlig

Publicerad: 26 februari 2009, 13:08

En patient har fått ligga nedsövd en timme längre än nödvändigt. Och de skärpta säkerhetsrutinerna gör operationerna svårjobbade. Misstankarna om sabotage vid Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, i Borås, gör enligt informationschefen Björn Gustafsson situationen allvarlig.


Som Dagens Medicin tidigare berättat misstänker ledningen vid Säs att någon medvetet gör hål i de dukar som skyddar operationsinstrument från att förorenas inför en operation. Exceptionellt många brutna skydd har upptäckts sedan i höstas, och senast så sent som i helgen.

Björn Gustafsson beskriver hur de ökade säkerhetsåtgärderna gör att operationsförberedelserna tar längre tid och verksamheten blir lidande. Ingen patient har hittills drabbats medicinskt, men vid ett tillfälle har en man fått ligga en timme längre än planerat i narkos, sedan hål upptäckts i ett operationskit som inte var av standardtyp. Därför tog det lång tid att hämta nya, steriliserade instrument.

Situationen gör att stämningen bland personalen är tryckt, även om man enligt Björn Gustafsson behåller en fast beslutsamhet om att komma tillrätta med problemet.

Hur viktigt är det att hitta en skyldig?

– Det viktiga är att hitta en förklaring, säger Björn Gustafsson.

Daniel Edsbagge, åklagare som leder förundersökningen vid åklagarkammaren i Borås, har aldrig varit med om något fall som liknar det misstänkta operationssabotaget vid Södra Älvsborgs sjukhus, Säs. Han är övertygad om att hålen i skydden inte tillkommit av en slump.

– Annars skulle vi inte ha inlett en förundersökning. Med de omständigheter som kommit fram är vi övertygade om att hålen tillfogats avsiktligen, säger Daniel Edsbagge.

Han uppger att fallet är högt prioriterat. Förundersökningen är belagd med sekretess.

– Men i generella ordalag kan jag säga att polisen inledningsvis måste bilda sig en uppfattning om hur verksamheten fungerar, säger Daniel Edsbagge.

Brottet rubriceras för närvarande som försök till grov misshandel, vilket ger fängelse i mellan ett och tio år.

Relaterat material

Misstänkt operationssabotage fortsätter på sjukhus i Borås

Misstänkt sabotage på sjukhus polisanmäls

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev