tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Sjukhus och brandförsvar i bråk om intensivvårdshelikopter

Publicerad: 19 mars 2008, 10:14

Sjukhus och brandförsvar i bråk om intensivvårdshelikopter

Akademiska sjukhuset och Brandförsvaret i Uppsala har hamnat i bråk om sjukhusets intensivvårdshelikopter. Bland annat har brandförsvaret klassat helikopterns insats vid en övning som ett arbetsmiljöbrott.


Det som startat bråket är brandförsvarets utvärdering av en gemensam övning. I utvärderingen kallade brandförsvaret intensivvårdshelikoptern för ”en liten resurs som tar mycket fokus från övriga, allt stannar upp”.

– På vilka grunder görs sådana bedömningar? I mitt perspektiv ger utvärderingen en underton av att helikoptern är en onödig resurs vilket jag uppfattar som ett attitydproblem, säger Björn Svensson, verksamhetschef och ansvarig för intensivvårdshelikoptern vid Akademiska sjukhuset, till Upsala Nya Tidning.

Brandförsvaret är bland annat kritiskt till helikopterns landningar under övningen. En av landningarna klassar man som ett arbetsmiljöbrott, eftersom helikoptern anses ha landat för nära olycksplatsen.

Björn Svensson har nu framfört sin kritik mot utvärderingen i ett brev till brandförsvaret.

Tommy Ekstrand, chef för räddningstjänsten i Uppsala, säger att man ska titta på sjukhusets synpunkter och sedan föreslå ett möte för att diskutera vad som kan göras bättre.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev