Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Sjukhuschefen gick ner två miljoner i lön

Publicerad: 9 April 2008, 08:31

Från det internationella näringslivet till Länssjukhuset i Kalmar – kirurgen Jonas Rastad gör ett häftigt lappkast i karriären när han i maj tar över som chef för sjukhuset.


Själv tycker han att det ska bli spännande.

- Jag kan också känna att det är lite lyckligt att man har chans till en tredje karriär vid 57 års ålder.

Jonas Rastad är kirurg, med inriktning på traumavård och endokrinologi. Han var länge överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala men gick 1999 över till läkemedelsindustrin och Astra Zeneca. Sedan två år tillbaka arbetar han halvtid i USA med utveckling av ett antipsykotiskt läkemedel.

Landstinget i Kalmar läns jakt på en ny sjukhuschef har pågått i nära ett år. Jonas Rastad har varit en mycket aktuell kandidat åtminstone sedan nyår.

Varför tog det så lång tid för dig att bestämma dig?
– Vi hade en lång diskussion, bland annat om vad man kan kalla personliga förmåner. Att byta från industrin till offentlig sektor innebär inte något direkt lönelyft.

Nej, enligt Barometern tjänade du 2,8 miljoner kronor 2006. Med din nya lön kommer du att tjäna 984 000 per år.
– Men anledningen till att jag byter arbete är att jag tycker att det skulle vara intressant att forma något nytt. Positionen är relativt utsatt, vilket gör den intressant.

Mer utsatt än ditt nuvarande jobb?
– På ett annat sätt. Att ens lön publiceras månader innan man tillträder till exempel. Näringslivet är inte lika publikt.

Jag antar att jag inte ska fråga någon som hela tiden reser mellan USA och Sverige om det blir jobbigt att pendla till Kalmar från Uppsala?
– Flygpendling veckovis är inte särskilt roligt. Men jobben finns inte alltid där man bor. Min fru arbetar på Läkemedelsverket i Uppsala, så vi planerar inte att flytta nu.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev