Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Sjuksköterskestudent får pris för förslag om genusperspektiv

Publicerad: 26 november 2008, 10:38

Sjuksköterskeutbildningen borde genomsyras av ett genusperspektiv i betydligt högre grad än i dag, tycker blivande sjuksköterskan Karin Hagerström.


Hon läser sista terminen på Linköpings universitets sjuksköterskeprogram i Nyköping.

En kurs i förbättringskunskap under förra terminen var det som fick henne att börja fundera på om det behövs mera genusperspektiv i sjuksköterskeutbildningen.

– Under kursen tog läraren upp att manliga sjuksköterskor ställer högre krav på att kunna få genomföra förändringar på sin arbetsplats. Då började jag fundera över varför kvinnor är sämre på att ställa krav.

När universitetets strategigrupp för Lika villkor sedan efterlyste idéer som kunde öka jämställdheten skickade Karin Hagerström in ett förslag. För detta belönas hon nu med 5 000 kronor.

– Tanken i förslaget är att genus överlag borde belysas mer i utbildningen - hur kvinnligt och manligt fungerar inom sjukvården. Till exempel att kvinnor generellt inte står upp för det vi tycker, för att vi är rädda att  chefen ska bli arg eller att vi inte ska få jobb eller liknande.

Tycker du att det finns ett genusperspektiv i utbildningen i dag?
– Vi jobbar ju med problembaserad inlärning i basgrupper och där har vi haft detta uppe, men då har det mest handlat om sådant som att kvinnor får andra symtom vid hjärtinfarkt och att medicinsk forskning oftast är gjord på män. Jag tycker att det finns mycket mera att ta upp.

Vilka förändringar vill du se?

– Handledarna skulle kunna vara mer tydliga med att genustänkandet ska finnas med hela tiden. Och det vore bra med minst en manlig sjuksköterskestudent i varje basgrupp om det går. Man kan också jobba för att få fler manliga handledare och ha seminarier om jämställdhet tillsammans med andra utbildningar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev