Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Sjuksköterskor fortsätter strejka i grannländerna

Publicerad: 2 Juni 2008, 13:13

Sjuksköterskorna i Norge och Danmark fortsätter att strejka. I Norge trappas konflikten upp med täta mellanrum.


I fredags utökade den fackliga centralorganisationen Unio, där sjuksköterskefacket Norsk sykepleierforbund ingår, sin strejk i Norge.

I nuläget strejkar runt 8 200 kommunanställda akademiker, varav 525 sjuksköterskor.

På tisdag respektive torsdag i denna vecka träder Unios tredje och fjärde varsel i kraft om parterna inte kommit överens. Från och med torsdag strejkar i så fall 13 750 personer, varav 970 sjuksköterskor.

Och ingen av parterna visar någon kompromissvilja, skriver tidningen Verdens Gang. Kommunernas samarbetsorganisation KS anser att Unio fått ett bra bud och vill inte ha någon dialog med en motpart som strejkar, medan Unio kräver att KS kommer med ett nytt bud.

Unio har fått ett bud som i snitt innebär löneökningar på 6,3 procent i år. Budet såg dock olika ut för olika medlemsorganisationer och sjuksköterskorna blev bara erbjudna löneökningar på 3,2 procent.

I Danmark är strejken nu inne på åttonde veckan. Parterna ska återuppta sina förhandlingar i eftermiddag.

Sundhedskartellet, där Dansk sygeplejeråd ingår, driver fortfarande kravet att regionerna ska använda delar av de pengar som i dag går till vikarier till att höja lönerna för de fast anställda sjuksköterskorna – något som samarbetsorganisationen Danske regioner menar inte är möjligt.

– I dag jobbar många sjuksköterskor deltid i den offentliga sjukvården, samtidigt som de arbetar extra hos ett privat bemanningsföretag. Många av dem vill hellre lägga hela sin arbetsinsats på de offentliga sjukhusen, om villkoren förbättras, säger Sundhedskartellets ordförande Connie Kruckow till tidningen Berlingske Tidende.

Sundshedskartellet har krävt löneökningar på 15 procent under tre år, medan arbetsgivarsidan erbjudit 12,8 procent.

Hittills har runt 305 000 behandlingar ställts in i Danmark på grund av strejken och om parterna inte kan komma överens snart väntas regeringen gripa in.

Bland annat paraplyorganisationen för patientföreningarna i Danmark, Danske Patienter, har krävt att strejken nu måste få ett slut.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev