Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Sjuksköterskor kan ersätta läkare i Gävleborg

Publicerad: 15 februari 2019, 12:55

Den stora läkarbristen i Gävleborg gör att det både dyrt och svårt att bemanna familjeläkarjourerna. Men snart kan det i stället vara sjuksköterskor som står för bemanningen, det ska en ny utredning avgöra.


Ämnen i artikeln:

Region GävleborgDigital vård

Söderhamns-Kurriren rapporterar om att de sex familjeläkarjourerna i länet stjäl resurser från den dagliga verksamheten eftersom de i dag bemannas med läkare från länets hälsocentraler.

Nu undersöker regionen möjligheten att bättre samordna verksamheten på familjeläkarjourerna, samt möjligheten att delvis ersätta läkare med sjuksköterskor, rapporterar tidningen.

– Det vi noterar är att verksamheten bedrivs på olika sätt på våra familjeläkare och jourlinjer i länet. Vissa familjeläkarjourer har öppet dygnet runt, vissa stänger klockan 21 och vissa stänger 23. Vi behöver utreda hur ska ha det, om det ska se olika ut, ja det kanske det ska, och i så fall varför, säger biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O. Nilsson som ansvarar för utredningen, till Dagens Medicin.

– Sen ställs även frågan om vi har vi rätt kompetens, vilket utredningen får svara på. Man belyser det dels utifrån fakta men också vad det finns för önskan och hur vi vill driva det fortsättningsvis utifrån en god och nära vård, säger han.

Enligt Söderhamns-Kurriren kan jourverksamheten i framtiden bedrivas av sjuksköterskor utan läkare på plats. Sjuksköterskorna skulle då få stöd digital väg genom att läkare konsulteras på distans. Familjeläkarjourerna har öppet kvällar och helger och är tänkta att ta hand om enklare akutfall.

– De tar hand om det mesta. Sen kan de skicka vidare till akutsjukhusen, vissa är kopplade till sjukhusen och vissa ligger ganska långt ifrån, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O. Nilsson.

Utredningen ska stå klar i höst.

ANNIE SÄÄF

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev