Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Sjuksköterskor ser ofta brister”

Publicerad: 22 mars 2012, 13:39

LUST & KUNSKAP Sjuksköterskorna har en viktig roll i förbättringsarbetet, tycker Ebba Berglund, verksamhetsutvecklare i Landstinget i Östergötland.


Fyra sessioner pågick parallellt under eftermiddagen på Sjuksköterskedagarna. I den stora kongressalen pratade Ebba Berglund om hennes specialområde, förbättringsarbete i vården.

Ebba Berglund arbetar som verksamhetsutvecklare i Landstinget i Östergötlands FoUU-grupp, som arbetar med forskning och utveckling inom verksamheten. Kraven på snabbare processer kontra fokus på vårdkvalitet är inget nytt, berättade hon.

- Förr ville läkare inte tvätta händerna. De tyckte att det tog för lång tid.

Nu sveper effektiviseringsmodellen Lean som en våg över Sverige.

Förbättringskunskap handlar om en strävan att genomföra förändringar för att skapa bättre resultat för patienten, bättre rutiner och ett bättre lärande, enligt Ebba Berglund. Och där har sjuksköterskorna en viktig roll. Det är ofta de som kan se brister i vårdkedjan. De är spindeln i nätet och de som patienter uppges ha ett stort förtroende för.

Ebba Berglund, som har jobbat med ett förbättringsprojekt inom Landstinget i Östergötland i 5 år, frågar sig vilken sorts medarbetare vi vill ha framtiden.

- Är det de som säger bä, när ledaren säger bä? Eller är det de som ifrågasätter och utvecklar systemet? Det är kanske uppenbart vad jag tycker, sade hon.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev