söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Sjukvårdsupprop vill bromsa omorganisation

Publicerad: 29 november 2019, 13:43

Foto: Thinkstock

I mitten av december blir det demonstration mot hur Stockholms sjukvård förändras.
– Att varsla är ett väldigt dumt sätt att omorganisera, säger Akil Awad, ST-läkare på Södersjukhuset och en av arrangörerna.


LB


Den nystartade facebookgruppen Stockholms sjukvårdsupprop har samlat över 13 200 vårdanställda på bara några dagar. Bakom den står ST-läkarna Akil Awad och Laura Björnström som båda arbetar på Södersjukhuset.

– Vi upplever att en förkrossande majoritetet av dem som jobbar i sjukvården tycker att omorganisationerna som sker i Stockholm leder till att fokus och resurser flyttas från de sjukaste och mest sköra, säger Akil Awad.

– Vi har väldigt svårt att bara stå bredvid och se det här ske, både i vår yrkesprofession och som medmänniskor.

Facebookgruppen startades i måndags, i kölvattnet av flera stora varsel på Stockholms akutsjukhus. I slutet av veckan hade den redan fått över 13 200 medlemmar. Den 14 december arrangerar gruppen Sjukvårdsmarschen, en demonstration i centrala Stockholm.

– Målet är att vi ska få en inbromsning av omorganisationen. Den görs alldeles för långt ifrån golvet och professionen, säger Akil Awad.

Han poängterar att de senaste varslen bara är toppen på ett isberg när det gäller omstruktureringen av Stockholms sjukvård, där vård ska flyttas från sjukhusen till öppenvården. Och det är inte själva idén gruppen vänder sig emot, utan hur den genomförs.

– Alla kan ju skriva under på att det låter som en fantastisk tanke att alla i möjligaste mån ska vårdas i hemmet eller nära hemmet. Men där tar samsynen slut, för när det gäller hur detta ska ske är det fullt av detaljer som varken jag eller någon jag pratat med håller med om, säger Akil Awad.

– Omorganisationen sker helt utan professionens medverkan – man frågar inte oss vilka patienter man ska flytta på, vilka man ska satsa på inom öppenvården och på vilket sätt.

Akil Awad tror inte att de patienter som idag finns på Stockholms akutsjukhus skulle kunna flyttas över till primärvården, eftersom även den är överbelastad.

– Vi träffar de sjukaste patienterna och måste varje dag kämpa med överbeläggningar. Att vi ska varsla i ett sådant här läge, medan man inom andra delar av vården som vårdval och nätläkarbolag snarare expanderar – det sticker i ögonen, säger han.

Facebookgruppen vänder sig enbart till vårdpersonal, men välkomnar alla yrkeskategorier.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev