söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Skador syns bättre när ögonbottenbilder redigeras

Publicerad: 21 september 2006, 11:16

Forskare i Lund har vidare­utvecklat en teknik för digitala ögonbottenbilder. Genom digital omredigering av bilderna går det lättare att se sjukliga förändringar i ögat.


Under ideala betingelser går det att få relativt lättolkade bilder vid ögonbottenfotografering. Men ofta är förhållandena inte optimala.

- Det kan bero på grumlingar i ögat eller glaskroppsblödningar, men också på att de patologiska förändringarna är så små och otydliga att de knappt framträder, ens på idea­la bilder, säger Olle Holm, docent i experimentell oftalmologi och verksam vid institutionen för elektrisk mätteknik vid Lunds universitet.

Tillsammans med kollegor har han utvecklat en ny teknik som förbättrar ögonbottendiagnostiken.

Enkelt uttryckt förstärker tekniken den digitala bilden genom en typ av bildredigering.

Bilden tas med en fundus­kamera, som normalt används för ögonbottenfotografering. Bilden delas sedan upp i olika våglängdsområden, eller frekvensparametrar. Dessa förstärks så att hjärnan lättare kan uppfatta detaljerna.

Tekniken för bildredigering kan enkelt implementeras i fundus­kamerornas datorprogram, eller i fristående program.

Hur vet ni att de redigerade bilderna stämmer överens med det faktiska utseendet i ögonbottnen?

- Man kan alltid jämföra med hur bilden ser ut i original, förändringar­na finns ju där, men är inte alltid så framträdande och tydliga. Den typ av bildredigering vi gör kan jämföras med den som radiologer gör vid skiktröntgen för att lättare få fram tumör­detaljer, säger Olle Holm.

Tekniken under utvärdering  Tekniken för redigering av ögonbottenbilder utvärderas nu av bland annat S:t Eriks ögonsjukhus och Optikerskolan i Stockholm.

Före sin pensionering arbetade Olle Holm som universitetslektor och forskare vid ögonkliniken på Universitetssjukhuset Mas i ­Malmö. I dag är han verksam inom företaget Lyyn vid forskarbyn Ideon i Lund för att kommersialisera bild­omvandlingstekniken.   Målet är att utveckla den för användning även inom andra områd­en. Luftfartsverket samt olje- och bilindustrin är några intressenter.

- Tekniken förbättrar möjligheterna att se färg, rörelse och konturer i till exempel dis, dimma och mörker. Intresset är stort från många olika håll och vi samarbetar nu även med allergologer. Tekniken gör det möjligt att lättare upptäcka hudförändringar, säger Olle Holm.

Eva Nordin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev