Få hela storyn
Starta din prenumeration
Ledarskap
Publicerad: 5 juli 2022, 14:34
Foto: Isabell Höjman/TT
Fackliga önskemål och politiska löften om tusentals fler anställda inom välfärden är inte förankrade i fakta, skriver SKR-toppar på DN Debatt.
Under våren har politiska löften om satsningar på välfärden, som ska resultera i nyanställningar i vård och omsorg, duggat tätt, konstaterar Carola Gunnarsson (C), ställföreträdande ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Joakim Larsson (M), ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Samtidigt har fackliga organisationer på ett seminarium i Almedalen framfört ståndpunkten att välfärden behöver anställa en halv miljon människor de närmaste tio åren, skriver SKR-företrädarna, som i sin debattartikel avfärdar detta som orealistiskt.
”Tyvärr är alla önskemål eller löften om många tusental fler kolleger inte förankrade i fakta. Det är förslag som inte tar hänsyn till den kompetensutmaning som välfärden är mitt uppe i, och som till och med kommer att bli än tuffare de närmaste tio åren”.
De hänvisar bland annat till den demografiska utvecklingen, där SCB:s siffror visar att andelen personer över 80 år ökar med nästan 50 procent de närmaste tio åren, samtidigt som tillgången på arbetskraft endast ökar med 4 procent. Totalt beräknas 235 000 personer i arbetsför ålder tillkomma under den aktuella perioden.
”Färre ska ta hand om fler, det är fakta som vi alla måste utgå ifrån”, skriver Carola Gunnarsson och Joakim Larsson.
I stället lyfter SKR-företrädarna vikten av en helhetssyn, där man ser över behovet av förändringar i organisationen, hur kompetensen används, möjligheter till uppgiftsväxling och arbetssätt liksom hur omställning till god och nära vård och digitala hjälpmedel kan påverka. Staten uppmanas bland annat att underlätta det lokala självstyret och ge förutsättningar för långsiktig planering.
”Vi måste säkra en bra arbetsmiljö för alla medarbetare i välfärden, men det görs inte genom svepande löften om fler kolleger. Siffrorna över tillgång och efterfrågan på arbetskraft visar att det är en praktisk omöjlighet. ”, skriver Carola Gunnarsson och Joakim Larsson.
Läs också: Nationalekonom: Därför har vi hyrpersonal
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?
Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.