söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Snabba puckar när Lov ska avskaffas

Publicerad: 13 oktober 2014, 07:58

Nu brådskar det med att avskaffa lagen som tvingar landstingen att ha Lov i primärvården. Ett remissmöte hålls redan den 30 oktober.


Överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet bryter ut obligatoriet för landstingen att tillämpa lagen om valfrihet, Lov, i primärvården. De övriga förslagen om vinster i välfärden läggs i en utredning som ska vara klar i mars 2016.

Redan den 1 januari 2015 ska Lov-tvånget vara borta, enligt den remisspromemoria som i fredags skickades ut till drygt 30 remissinstanser. Socialdepartementet föreslår där att landstingen själva får besluta om de vill ha Lov i primärvården och att alla utförare i princip ska behandlas lika. Ersättningen från landstingen ska följa invånarnas val av utförare.

Som skäl till lagändringen anges att det obligatoriska vårdvalet inskränkt det kommunala självstyret och skattemedlen gått till de patienter och områden som inte bäst behöver det.

Departementsrådet Olivia Wigzell på socialdepartementet har kallat myndigheter, landsting och intresseorganisationer till remissmötet den 30 oktober. Men varken Vårdföretagarna eller Svenskt Näringsliv blev inbjudna.

Vårdföretagarnas näringspolitiska chef Håkan Tenelius blev mycket förvånad när han fick höra att de inte fanns på remisslistan.

– Jag utgår från att det är ett missförstånd, vi brukar vara kallade om frågor som berör vårdförtagen, säger han till Dagens Medicin.

Kanslirådet Sara S Johansson hänvisar till att Almega är inbjudna och att Vårdföretagarna är en del av den organisationen.

Håkan Tenelius ställer sig också frågande inför brådskan med lagändringen som utgjort en grund för den privata primärvårdens starka expansion under senare år.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev