torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Socialstyrelsen: Vi kör inte över de svenska kostråden

Publicerad: 18 januari 2008, 09:37

Socialstyrelsens konstaterande att Annika Dahlqvists kostråd inte står i strid med vetenskap och beprövad metod är inte ett underkännande av myndighetens egna kostråd. Det menar Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.


Socialstyrelsen beslutade i går, torsdag, att en anmälan mot läkaren Annika Dahlqvist saknade grund. Anmälarna, två dietister, ansåg att råden, som förordar en kolhydratfattig kost för överviktiga patienter med typ 2-diabetes, stod i strid med vetenskap och beprövad metod.

Eftersom Annika Dahlqvists kostråd kraftigt avviker från både de svenska näringsrekommendationerna, SNR och de nationella riktlinjerna för vård och behandling av diabetes mellitus, tolkades beslutet på många håll som att Socialstyrelsen gav tummen ner för de råd myndigheten varit med om att ta fram.

Detta tillbakavisas nu av Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen vill särskilt understryka att detta beslut inte alls tar ställning till frågan om vilka kostråd som i första hand bör användas vid olika tillstånd och i olika situationer , skriver Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, i en kommentar.

För närvarande genomför Socialstyrelsen en revision av de nationella riktlinjerna för vård och behandling av diabetes.

Relaterat material

Socialstyrelsen ger grönt ljus för Annika Dahlqvists kostråd

Dahlqvist glad efter beslutet

Dietister kritiserar Socialstyrelsens beslut

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev