Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Sparpaket när röd-grön koalition fortsätter styra Gävleborg

Publicerad: 22 december 2005, 09:56

Det politiska dödläget i Gävleborg är brutet. Den röd-gröna majoriteten har beslutat att sitta kvar. Men för att klara oppositionens budget krävs nya besparingar.


I slutet av november uppstod en parlamentarisk kris i Landstinget Gävleborg. När fullmäktige skulle besluta om budgeten för 2006 lade tre socialdemokrater ner sina röster, vilket innebar att oppositionens budgetförslag vann.

Landstingsstyrelsens ordförande Ingrid Amrén (s) meddelade tidigt att majoriteten, som består av socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet, inte kunde sitta kvar och administrera en borgerlig budget. Samtidigt har oppositionslandstingsrådet Björn Brink (c) förespråkat ett brett blocköverskridande koalitionsstyre.

Drygt tre veckor senare har den röd-gröna majoriteten nu beslutat att de ska fortsätta att styra Landstinget Gävleborg fram till nästa val. Men med den lägre skattehöjning som oppositionen drev igenom i fullmäktige saknas 72 miljoner kronor i landstingets kassa.

För att klara ekonomin föreslår majoriteten därför rad nya sparåtgärder. Ett generellt sparbeting på 54 miljoner kronor ska läggas ut på alla sjukvårdsförvaltningar, vilket innebär att antalet årsmedarbetare måste minska med cirka 100 stycken. Familjeläkarjourerna i Sandviken och Söderhamn stängs. Enligt sparförslaget kommer det inte längre att vara gratis för alla att få en hörapparat. Finns det inte medicinska skäl får patienten stå för kostnaden själv.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev