tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

ST med pedagogik gav läkarchefsjobb

Publicerad: 20 mars 2022, 11:01

Mats Lowén gick ledarskaps-ST i Region Östergötland och arbetar numera som läkarchef vid sektionen för akut internmedicin på Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Magnus Andersson/Bildbyrån

Endast ett fåtal regioner erbjuder i dag ledarskaps-ST för läkare. Mats Lowén, nu läkarchef vid Universitetssjukhuset i Linköping, tror inte att han hade blivit chef om han inte hade gått utbildningen.

Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagRegion ÖstergötlandUniversitetssjukhuset i Linköping

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


För fem år sedan bestämde sig Mats Lowén, specialistläkare i internmedicin, för att göra ST i socialmedicin. Samtidigt drog Region Östergötland i gång programmet pedagogisk-ledarskaps-ST, dit Mats Lowén sökte och kom in.

– Sedan årsskiftet är jag läkarchef för cirka 25 läkare vid sektionen för akut internmedicin inom medicinska och geriatriska akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Det hade jag inte känt mig rustad för om jag inte hade gått programmet. Det var där jag fick upp ögonen för hur jag skulle kunna ta mig an ett chefsuppdrag, säger han.

Sveriges läkarförbund har länge tryckt på för att fler läkare ska bli chefer och ledare. Främst för att de anser att hälso- och sjukvården bör ledas av chefer med hög medicinsk kompetens. Vid Läkarförbundets fullmäktige 2020 beslutades att fackförbundet ska verka för ledarskaps-ST i alla regioner.

Vid tidpunkten fanns utbildningen i tre regioner – Blekinge, Västerbotten och Östergötland. I dag finns den även i Region Skåne. I Region Stockholm påbörjades programmet i form av ett pilotförsök men avslutades inte på grund av pandemin. I Region Gävleborg lades programmet ner till följd av bristande intresse från deltagarna att arbeta som chefer efter avslutat program.

Utöver på regionnivå kan det i några regioner, som Västra Götaland, finnas lokal ledarskaps-ST.

Östergötland erbjuder kombinationen pedagogik och ledarskap. Målet, enligt regionen, har varit att stärka pedagogikens praktiska och formella ställning inom regionen. Bland annat genom att den pedagogiska delen ska bidra till det kontinuerliga lärandet på arbetsplatsen.

– Den första delen av programmet handlade mycket om att utveckla sin pedagogiska förmåga både emot studenter, yngre kolleger och patienter. Det var en bra utbildning i pedagogiska teorier, och en del praktiska moment, som jag har haft väldigt stor nytta av i mitt jobb som socialmedicinare, bland annat presentationsteknik, mötesteknik och pedagogiska metoder för att få fram budskap, säger Mats Lowén.

Region Östergötland tar in fyra till sex läkare på utbildningen varje år, målsättningen är att 24 ST-läkare ska vara involverade när programmet är fullt utbyggt.

Läkarförbundet lanserade en modell för ledarskaps-ST hösten 2021 med förslag på hur den skulle utformas. Enligt förbundet skulle normtiden vara ungefär tolv månader utöver den vanliga ST-tiden.

Läs också: Innovations- och teknik-ST: ”Det känns som det går att förändra”

En annan punkt var att ST-läkare ska få specialistläkarlön efter fem år, då de annars hade varit färdiga med sin ST. I Östergötland får läkarna specialistlön under den tid som motsvarar förlängningen av utbildningen – vilket kan dra ut på tiden beroende på var man gör sin ST.

– Hade jag arbetat mer kliniskt hade det kanske varit svårare att få ihop tiden. Men eftersom socialmedicin inte är en klinisk specialitet hade jag möjligheten att disponera utbildningstiden på ett bra sätt för att nå utbildningsmålen. En förutsättning för att kunna gå utbildningen är att den verksamhet man arbetar på förstår förutsättningarna och det faktum att man behöver vara borta från kliniken, vilket ska överenskommas i samband med ansökningen, säger Mats Lowén.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev