Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Starka magnetfält ger inblick i hjärnans skrymslen och vrår

Publicerad: 16 augusti 2006, 09:21

Den nya generationens MR-kameror har mer än dubbelt så kraftig fältstyrka jämfört med sina föregångare och öppnar för helt nya möjligheter att avbilda hjärnan. Men i Europa får de än så länge bara användas för forskning.


Styrkan på magnetfälten som MR-kameror generar mäts i tesla och för en tid sedan höjdes gränsvärdet i USA för klinisk MR-drift till 8 tesla. Det är en kraftig ökning jämfört med de 1,5 till 3 tesla som i nuläget används på svenska sjukhus.  Det nya gränsvärdet innebär att det blir möjligt att kliniskt använda MR-kameror med 7 tesla, som tidigare bara har använts i forskningssammanhang.

En bild tagen med 7 tesla har en kraftigt förbättrad upplösning, kanske ned till 200 mikrometer vilket gör det möjligt att se förändringar i kroppen som är i samma storlek. Det blir också möjligt att registrera signaler i hjärnan som tidigare varit osynliga.

- Vi kan lära oss mer om hur hjärnan fungerar jämfört med i dag, säger Freddy Ståhlberg, professor i MR-fysik i Lund.

Men den nya generationens MR-kameror får bara användas för forskning i Europa eftersom gränsvärdet ligger kvar på 4 tesla. Freddy Ståhlberg tror inte att det kommer att ändras inom den närmaste framtiden.

- Det finns en tradition i Europa att vara konservativ när det gäller magnetfält, men de starka fälten i en magnetkamera är statiska och det anses i princip inte vara förenat med någon signifikant risk att lägga sig i ett sådant magnetfält.

Trots begränsningarna finns den nya generationens kameror redan på flera håll i Europa och Freddy Ståhlberg hoppas att det ska finnas en kamera i Lund inom fem år, en investering på cirka 70 miljoner.

Set Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News