Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Stockholms nya storsjukhus startar redan vid årsskiftet

Publicerad: 11 november 2003, 13:54

Efter årsskiftet finns ett nytt storsjukhus i Stockholm: Karolinska universitetssjukhuset. Och det ska drivas iförvaltningsform.


Den 25-26 november väntas fullmäktige i Stockholms läns landsting besluta om att slå samman Karolinska sjukhuset, KS, i Solna och Huddinge universitetssjukhus AB till en enhet. Nu börjar det utkristallisera sig hur det ska gå till.  Landstingsdirektören Sören Olofsson har tagit fram ett beslutsunderlag till landstingsstyrelsen.   Där föreslås att:   * Det sammanslagna sjukhuset ska heta Karolinska universitetssjukhuset.   * Sjukhuset ska drivas i förvaltningsform. Huddinge universitetssjukhus måste alltså avbolagiseras.  * Trots att sjukhuset ska vara förvaltningsdrivet ska det drivas under "bolagsliknande former", precis så som KS i dag. Det betyder att sjukhuset har en egen styrelse.   * Styrelsen ska ha sju ledamöter förutom fackliga representanter. Det blir alltså en större styrelse än vad både KS och Huddinge har i dag, med fem respektive sex ledamöter.   * Styrelsen rekommenderas ge närvarorätt till en representant för Karolinska institutet, precis så som KS styrelse har i dag.  Slås samman redan vid årsskiftet  Redan från årsskiftet ska sjukhusen vara sammanslagna. Det är därför bråttom att ordna med en avbolagisering av Huddinge universitetssjukhus. Enligt Anders Lönnberg (s), ordförande i ägarutskottet, kommer det troligen att gå till så att bolaget töms på innehåll och sedan förklaras vara vilande. På så sätt kan verksamheten snabbt föras över till förvaltningsform. Sammanslagningen väntas ge totalt 590 miljoner kronor i besparingar - från år 2006. Först då kommer budgeteffekten av att slå samman kliniker och lägga dem på endera sjukhuset att synas, enligt beräkningarna.

Köerna ska inte bli längre  De verksamheter som är berörda är thoraxkirurgen, hud-, öron- och ögonklinikerna, labbverksamheten och radiologin. Dessutom ska brännskadevården vid KS läggas ned och i stället utvecklas vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där läggs istället handkirurgin ned, för att koncentreras till Södersjukhuset. Vilka kliniker som ska hamna var mellan Huddinge och KS är ännu inte klart.   - Det är upp till den nya sjukhusstyrelsen att avgöra det, säger Anders Lönnberg.  I tjänstemännens budget, som presenterades den 15 oktober, föreslogs att thoraxkirurgen vid KS skulle läggas ned.   Men i den politiska majoritetens budget, som alltså ännu inte är beslutad i fullmäktige, står endast att de två thoraxkirurgiska klinikerna ska slås samman - vid vilket sjukhus nämns inte.   Kommer köerna att öka inom de områden där två kliniker slås samman till en?   - Det finns en risk inom övergångsskedet, men på sikt ska det inte bli så, säger Anders Lönnberg.   - Det finns områden där efterfrågan på vård sjunker i framtiden, till exempel inom hjärtsjukvården. Där ska vi minska från 2100 operationer i dag till 1400 på grund av minskad hjärtsjuklighet, som beror bland annat på att vi röker mindre och har bättre matvanor.   Den planerade ombyggnaden av Karolinska sjukhuset påverkas inte av sammanslagningen, enligt Anders Lönnberg.  - Den fortskrider som vanligt, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev