Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Strejk kan ge blodbrist i Halland

Publicerad: 10 april 2008, 09:00

Om den varslade strejken bryter ut kan det leda till akut blodbrist i Landstinget Halland, enligt  företrädare för landstinget. I eftermiddag har de kallat Vårdförbundet till förhandling om strejkens konsekvenser.


Bland dem som kommer att tas ut i strejk den 21 april om Vårdförbundets varsel träder i kraft finns medarbetare på blodcentralerna i Halland. Landstinget bedömer att ingen ny blodtappning kommer att kunna ske och inte heller efterbehandling för att få fram blodprodukter.

Strejken skulle därför göra att den halländska vården på mycket kort tid skulle få slut på blod och blodprodukter, skriver sjukhuschef Ander Dybjer och personaldirektör Jörgen Britzén i ett pressmeddelande.

– Det som först riskerar att ta slut är blodprodukter som är livsnödvändiga för svårt sjuka människor. Det handlar till exempel om cancersjuka som vårdas på de halländska sjukhusen, i kommunernas särskilda boenden och i sina hem, säger Anders Dybjer.

– Tillgången på blod och blodprodukter kommer efter en kort tids strejk också att göra att vi inte kan garantera akutsjukvården i länet.

Andra landsting och regioner som tillfrågats har enligt Landstinget Halland inte kunnat ge några löften om hjälp med blodförsörjningen vid en konflikt.

Vid eftermiddagens förhandling vill landstinget diskutera omfattningen av de varslade åtgärderna med Vårdförbundet.

Relaterat material

Allt om Vårdförbundets strejk här på dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev