Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Svenska barn borde också få skydd av vaccin mot pneumokocker

Publicerad: 24 augusti 2006, 09:11


LEDARE: Listan över länder som infört eller ska införa allmän vaccination mot pneumokocker för barn under två år blir allt längre.  1 juni: Nederländerna.  1 juli: Norge.  1 augusti: Tyskland, Frankrike.  4 september: Storbritannien.  1 januari 2007: Belgien.

Ett land som saknas är fortfarande Sverige. Det finns all anledning att upprepa Dagens Medicins tidigare kritik. Regeringen och ansvariga myndigheter uppvisar en förfärande passivitet (se Dagens Medicin nr 22/06, sidan 3).

I Aftonbladet den 27 juli krävde Marie-Louise Ekholm, överläkare i öron-, näs- och halssjukdomar i Nässjö, att alla barn ska vaccineras. Folkhälsominister Morgan Johansson fortsätter, liksom tidigare, att hänvisa till en arbetsgrupp som ska utreda något som redan är känt: nämligen att det årligen dör flera barn av sviter av infektioner med invasiva pneumokocker och att andra barn får svåra komplikationer som dövhet, och kan behöva cochleaimplantat i framtiden.

Utredningar i all ära, men inte när de används för att fördröja bred användning av redan dokumenterat effektiva metoder.  Mot pneumokocker finns sedan snart fem år ett godkänt vaccin, Prevenar. Men bland andra Morgan Johansson hävdar (i Aftonbladet den 29 juli) att det inte är tillräckligt effektivt. Vaccinet är verksamt mot sju varianter av bakterien och täckningsgraden är 50-60 procent. Antalet infektioner kan halveras.

Ännu är det oklart om och när ett mer effektivt vaccin kan nå sjukvården, enligt den bedömning som gjordes i november 2004 av Refvac, Smittskyddsinstitutets referensgrupp för vaccinationsfrågor.

Naturligtvis hade det varit bättre om ett redan godkänt vaccin klarade av 11 eller 13 olika varianter av pneumokocker. Men det är orimligt att med detta som argument avstå från ett vaccin som har potential att halvera antalet infektioner. Vem skulle avstå från en dokumenterat effektiv blodtryckssänkare med argumentet att inom några år kommer det kanske en ännu mer effektiv blodtryckssänkare?

För föräldrar gäller fortsatt det nej Smittskyddsinstitutets referensgrupp sagt till allmän vaccination av små barn. Socialstyrelsen, som beslutar om rekommendationer i det allmänna vaccinationsprogrammet, går på Smittskyddsinstitutets linje och ger inte pneumokocker "högsta prioritet".

Ansvariga instanser visar samma passivitet när det gäller att informera föräldrar om möjligheten att själva för 1500 kronor bekosta en vaccination. I somras kritiserade Föreningen Barnplantorna Region Skåne för bristfällig information (Sydsvenskan den 31 juli 2006). Barnplantorna är ett riksförbund för barn med cochleaimplantat. Morgan Johansson har i allmänna ordalag uttalat sig för ökad information, men inte hur en sådan information ska tas fram och kommuniceras till föräldrar.

Fortsatt passivitet är omöjlig att försvara enligt Dagens Medicins mening. Inför snarast vaccination mot pneumokocker i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Och ta skyndsamt fram anvisningar om hur föräldrar kan skydda sina egna barn tills pneumokockvaccin infogas i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News