Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Svenska sjuksköterskor uppmanas undvika Danmark

Publicerad: 28 mars 2008, 10:56

Vårdförbundet uppmanar sina medlemmar att inte söka jobb i Danmark medan konflikten i grannlandet pågår.


Detta efter en begäran från Dansk Sygeplejeråd, skriver Vårdförbundet på sin hemsida.

 Förhandlingarna mellan de danska vårdfacken och regionernas och kommunernas samarbetsorganisationer bröt samman i början av mars.

 Sjuksköterskefacket Dansk Sygeplejeråd varslade då om att alla sjuksköterskor skulle tas ut i strejk från den 1 april, medan andra vårdfack lade mindre omfattande varsel.

 Nu har dock den medlare som kallats in utnyttjat den möjlighet som finns att skjuta upp strejken i två veckor. Det betyder att strejken tidigast kan träda i kraft fem dagar efter tvåveckorsperioden, det vill säga den 19 april.

Om medlaren redan innan de två veckorna gått skulle besluta sig för att förklarar förhandlingarna som avslutade utan att en uppgörelse nåtts kan dock strejken träda i kraft fem dagar efter det beslutet.

 Förhandlingarna berör runt 70 000 offentliganställda sjuksköterskor, barnmorskor, sjukgymnaster, biomedicinska analytiker och andra vårdanställda som hör till den fackliga samarbetsorganisationen Sundhedskartellet.

 Arbetsgivarsidan har erbjudit löneökningar på 12,8 procent för den kommande treårsperioden, medan Sundhedskartellet kräver minst 15 procent.

 På sin hemsida skriver Dansk Sygeplejeråd att man står fast vid kravet på 15 procents lönehöjningar.
 Parterna har nu kallats till en ny förhandling den 11 april.

Relaterat material

Danska sjuksköterskor gör sig redo att strejka för högre löner

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev