Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Svenskar hinner inte motionera

Publicerad: 12 Juni 2008, 13:03

Vi svenskar motionerar inte så mycket som vi borde och de allra flesta skyller på tidsbrist. Men många unga svenskar hänvisar också till hälsoskäl.


Få svenskar lever upp till målet om daglig motion. I genomsnitt tränar vi bara två timmar i veckan, visar en undersökning som branschorganisationen Svenskt Sportforum utfört.

1 000 personer har telefonintervjuats om sina motionsvanor och i gruppen 30-44 år uppger hela 60 procent av de tillfrågade att tidsbrist hindrar dem från att motionera.

Bland 16-29-åringar hänvisar en tredjedel till att ”det är för jobbigt/tråkigt att träna”. Nästan lika många, 27 procent, uppger ”hälsoskäl” som anledning till att de inte tränar.

– Är alltså en knapp tredjedel av svenskarna mellan 16 och 29 år för sjuka för att träna? I så fall är det ju inget mindre än en total hälsokatastrof för landet. Alldeles nyligen kom Folkhälsoinstitutet med en rapport som visade att ökad fysisk aktivitet är en av de åtgärder som skulle ha den största positiva effekten på det svenska folkets hälsa. Om då unga människor anser sig för sjuka för att träna, så är vi inne i en ond cirkel som jag inte vågar tänka på effekterna av, säger Svenskt Sportforums vd Klas Elm i ett pressmeddelande.

Samtidigt redovisar Vetenskapsradion en holländsk studie, där 5 000 personer intervjuats om motion. Forskarna konstaterar att de stadsbor som bor nära grönområden, tvärtemot vad man kan tro, är de som promenerar och cyklar minst.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev