Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Tar patienter till Stockholm

Publicerad: 28 Oktober 2002, 13:24

Gynekologerna på kvinno- kliniken vid Länssjukhuset Gävle/Sandviken tar ett radikalt grepp för att beta av kön till operationer av urininkontinens. Man tar med sig patienterna till S:t Görans sjukhus i Stockholm och utför operationerna där.


Under en vecka i mitten av november får 25 kvinnor från Gävle med omnejd åka minibuss till S:t Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm för att opereras för inkontinens. På så vis slipper patienterna väntetider på sex till tolv månader.  Med sig på resan har de sin egen ST-läkare, Joacim Örn, från kvinnokliniken vid Länssjukhuset Gävle/Sandviken, som under handledning kommer att utföra operationerna.  - På en vecka kommer operationskön att försvinna, samtidigt som ST-läkaren får tillräckligt med erfarenhet för att själv kunna utföra liknande operationer på hemmaplan. Det här är ett koncept där alla blir vinnare, konstaterar mannen bakom idén, verksamhetschef Henning Thejls vid kvinnokliniken på Länssjukhuset Gävle/Sandviken i Gävle.   Även Henning Thejls själv ska närvara vid några av operationerna i Stockholm.    Arbetssituationen på kvinnokliniken i Gävle är ansträngd eftersom ett par läkartjänster är vakanta.   - Därför hinner vi inte med att ge våra ST-läkare den utbildning som krävs för att de ska kunna operera på egen hand. Operationsveckan i Stockholm gör dock vår ST-läkare fullärd, vilket ökar vår operationskapacitet. På så sätt hindrar vi att nya köer byggs upp,  förklarar Henning Thejls.

Samma pris som hemma  Henning Thejls påpekar att arrangemanget är en bra lösning även ekonomiskt, eftersom landstinget får operationerna utförda till självkostnadspris.  - Detta innebär att priset är samma som här hemma - 12000 kronor per ingrepp, säger han.  Den privata gynekologkliniken på S:t Görans sjukhus är Skandinaviens största centrum för framfalls- och inkontinenskirurgi. Här utförs cirka 10 procent av landets ingrepp för inkontinens.   - Vi har dock möjlighet att operera väsentligt fler patienter. Därför välkomnar vi extrabeting, till exempel från andra landsting, berättar överläkare Folke Flam, medicinsk chef vid S:t Görans gynekologklinik.  Folke Flam tycker att "Gävlemodellen" är ett exempel på ett nytt och progressivt tänkesätt.  - Dels tar man hänsyn till patienterna som väntat länge på operation, dels bryr man sig om underläkarnas utbildning, säger han.

Dagliga resor med minibuss  För att finansiera operationsveckan och de dagliga resorna med minibuss mellan Gävle och Stockholm, har Henning Thejls fått extra pengar.  - Det ekonomiska bidraget kommer från de statliga pengar som Landstinget Gävleborg fått för att minska vårdköerna, förklarar han.

Barbro Falk-Wadman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev