Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Tekniken utvecklar hemsjukvården

Publicerad: 17 mars 2005, 15:31

IT har öppnat nya möjligheter för hemsjukvård av olika slag. Under Vitalis demonstreras flera projekt som visar vad dagens teknik klarar av.


- Vi vill avliva myten om att det är tekniken som bromsar utvecklingen av hemsjukvården, säger Kjell Andersson, vd för Sjukvårdens leverantörsförening, som står bakom utställningen Care@home tillsammans med Vinnova och Carelink.

I utställningen demonstreras en rad exempel där personal i hemsjukvården kan arbeta mot IT-system via mobila enheter, som till exempel mobiltelefoner, handdatorer och bärbara datorer.

Projekt i Huddinge  På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge drivs ett sådant projekt av barnklinikens hemsjukvårdsgrupper.

Hemsjukvården använder bärbara datorer och 3g-mobiltelefoner för att koppla upp sig mot sjukhusets IT-system.

En första utvärdering av projektet visar att investeringen betalade sig på ett drygt halvår, om man bara räknar den tid personalen sparar på mindre dokumentation.

- Jag är övertygad om att det finns ännu fler vinster med tekniken, bland annat i högre vårdkvalitet, säger Mats Blennow, verksamhetschef för neonatalverksamheten på Barndivisionen på Karolinska Universitetssjukhuset.

3g-nätets brister  Det största problemet under projekttiden var brister i 3g-nätets täckning, men i takt med att det byggs ut tror Mats Blennow på en ökad användning.

- Jag tycker att man borde använda tekniken för att konsultera specialister på ett enkelt sätt. Man kan skicka över en bild eller annan information och be en kollega göra en bedömning, säger han.

Huddingeprojektet kommer att presenteras i en monter.

Ett annat projekt som presenteras är Old@home som drivs med stöd från Vinnova, där forskare, näringsliv och kommuner samverkat för att utveckla tekniska stöd för mobil vård av äldre. Projektet bygger på elektroniska patientjournaler som personal i hemsjukvården når via bärbara datorer. Vyerna i patientjournalen anpassas beroende på vårdgivare.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev