Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Tre chefer fick gå efter konflikt på intensivvårdsavdelning

Publicerad: 18 januari 2008, 09:17

Långvariga och infekterade samarbetsproblem mellan personal och ledning gör att tre chefer på intensivvårdsavdelningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping nu lämnar sina tjänster.


Samarbetssvårigheterna mellan ledning och personal vid Vrinnevisjukhuset har successivt förvärrats under de senaste 1,5 året. Bara efter nyår har sju sjuksköterskor vid avdelningen sagt upp sig. I onsdags nådde konflikten sin kulmen när sjukhusledningen kungjorde att verksamhetschefen och de två vårdenhetscheferna lämnar sina uppdrag.

Beslutet får även organisatoriska följder. Intensivvårdsavdelningarna vid Vrinnevisjukhuset och Universitetssjukhuset i Linköping, som tidigare har drivits som en enhet, delas nu upp som två separata kliniker. Verksamhetschefen som lämnar Norrköping fortsätter dock som verksamhetschef i Linköping.

– Det stora problemet har varit samarbetssvårigheter mellan personal och ledning. Sedan finns det konkreta frågor där personalen upplever att de inte haft något att säga till om, såsom förändringar i schemaläggning. Men de frågorna är mer symtom på det grundläggande problemet att våra medlemmar upplever att ledningen inte lyssnar på dem, säger Hedvig Axén, Vårdförbundets samordnare på Vrinnevisjukhuset.

– Vi är naturligtvis glada över att det nu vidtas åtgärder, även om det är tråkigt att folk får gå. Vad vi inte förstår är att det tagit så lång tid att reagera, säger hon.

Claes Lennmarken är chef för anestesi- och operationscentrum i Landstinget i Östergötland, under vilket intensivvården vid Vrinnevi sorterar. Han vill inte kommentera konflikten, men säger ändå att beslutet om att låta de tre chefspersonerna gå inte var lätt att ta, men att han hoppas att det visar sig bli ett riktigt beslut.

– Vi har haft en konflikt på avdelningen. Nu har vi en handlingsplan vilken förhoppningsvis leder till att den löser sig. Vi är inne i ett känsligt skede nu och därför vore det oansvarigt av mig att vidare diskutera detta i media, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev