fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Två kvinnliga regiondirektörer toppar löneligan

Publicerad: 3 december 2021, 14:27

Regiondirektörerna Carina Lundberg Uudelepp i Stockholm och Ann-Sofi Lodin i Västra Götaland tjänar bäst av alla regiondirektörer. Foto: Anna Molander/Getty Images/Mathias Bergeld, Bildbyrån

De tre regiondirektörer som tjänar mest är högre betalda än statsministern och två av dem är kvinnor. De kvinnliga regiondirektörerna tjänar i genomsnitt mer än männen, visar en stor kartläggning som tidningen Dagens Samhälle har gjort.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneRegion StockholmVästra GötalandsregionenRegion Jämtland HärjedalenLöner

DM


Genomsnittlig månadslön för en regiondirektör hösten 2021 är 154 781 kronor i månaden, visar Dagens Samhälles kartläggning. 

De kvinnliga regiondirektörernas snittmånadslön ligger på knappt 168 000 kronor medan männens ligger på drygt 148 000 kronor.  

Läs också: Här är alla Sveriges sjukvårdsdirektörer 

En förklaring till kvinnornas högre lön är att de innehar regiondirektörsposterna i de största regionerna. I Region Stockholm är det Carina Lundberg Uudelepp, i Västra Götalandsregionen Ann-Sofi Lodin och den tredje största regionen, Skåne, leds av Alf Jönsson. Dessa tre toppar lönelistan.  

Dagens Samhälle har intervjuat Hans Svensson, regiondirektör i Jämtland Härjedalen* och ordförande i Regiondirektörernas nätverk. Han vill dock inte uttala sig om kollegernas lönenivåer eller recensera andra regioners lönesättning. Han vill heller inte jämföra lönerna med chefslöner i exempelvis näringslivet, det tycker han är vanskligt.   

Själv har han näst lägst lön av alla regiondirektörerna. Han uppfattar att lönen är satt utifrån hans uppdrag i regionen.

– Den är satt av den politiska nivån och jag har inga synpunkter på den. Men jag har ingen dålig lön, säger Hans Svensson till Dagens Samhälle.

Regiondirektörernas snittlöner ökade med 16 procent från 2016 till 2021. Det är betydligt mindre än ökningen av kommundirektörernas löner men mer än vad lönerna ökat generellt på svensk arbetsmarknad. 

Fotnot: Artikeln publicerades innan Hans Svensson fick lämna sitt uppdrag som regiondirektör måndag 6 dec.

Över 100 000 kronors skillnad i månadslön

Topp tre:
Carina Lundberg Uudelepp, Region Stockholm, 231 400 kronor

Ann-Sofi Lodin, Västra Götalandsregionen, 202 100 kronor

Alf Jönsson, Region Skåne, 193 800 kronor

 

Längst ner:
Hans Svensson, Region Jämtland Härjedalen, 130 000 kronor

Hans Lilja, Region Blekinge, 125 000 kronor

 

... och statsministerns arvode ligger på 180 000 kronor i månaden.

 

Fakta: Dagens Samhälle

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev