Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Upprört på Karolinska när cheferna skulle förklara sig

Publicerad: 7 december 2005, 09:33

Det var dramatik och upprorsstämning när ledningen för Karolinska universitetssjukhuset samlade personalen för att förklara varför verksamhetschefen för Radiumhemmet, Ulrik Ringborg, tvingats avgå.


Redan utanför Nanna Svartz aula, på Karolinska i Solna, där det utlysta personalmötet hölls i fredags, den 2 december, gick första ronden mellan personal och ledning. Försedda med plakat med texten "Karolinska förtryckarregim" och "Vi vill inte ha en ny verksamhetschef" demonstrerade Radiumhemmets personal.   Radiumhemmet ansvarar för merparten av den icke-kirurgiska onkologiska sjukvården i Stockholm.

De anställda delade också ut en version av hur de såg på den senaste tidens händelseutveckling inom cancervården vid sjukhuset. Där pekar de ut anställningstopp, stängningar av vårdavdelningar, bristen på resurser, framför allt på sjuksköterskor, som orsak till svårigheterna att bedriva cancervården på ett värdigt sätt.

Den hätska stämningen steg ytterligare några grader när sjukhusets informationschef Margareta Hamark svarade med att placera ut två säkerhetsvakter vid ingången till aulan, enligt uppgift för att förhindra media att komma in på mötet.   Många av mötesdeltagarna uppfattade hennes och säkerhetsvakternas närvaro som en provokation och informationschefen fick ta emot några rejäla utskällningar av uppretade läkare.

Tillströmningen till mötet var så stor att många fick vända i dörren på grund av platsbrist.

Upprört även efter mötets slut  Ulrik Ringborg möttes av kramar och handskakningar från sin personal när han anlände till mötet medan sjukhusdirektör Cecilia Schelin Seidegård, biträdande sjukhusdirektör Per Gillström och divisionschef Svante Baehrendtz fick ett svalare mottagande.

Även efter informationsmötets slut var många väldigt upprörda.  Men Cecilia Schelin Seidegård säger:

- Förtroendet mellan chef och ledarskap har skadats. Det är självklart att Ulrik Ringborg inte kan sitta kvar som chef när han ställer sig bakom sin personal som kräver divisionschefens avgång. Om en chef inte har förtroende för ledningen kan han inte jobba vidare.

Hon syftar på att en grupp anställda krävt att divisionschefen Svante Baehrendtz, som varit chef för Ulrik Ringborg, måste avgå.

Hon betonar att Ulrik Ringborg som ansvarig för Radiumhemmet under lång tid har haft möjligheter att förbättra verksamheten men inte klarat av sin uppgift.

Att Ulrik Ringborg nu får lämna tjänsten som verksamhetschef, sex månader före sin pensionering, kom som en kalldusch för personalen.

- Vi har skriftligen krävt att han ska få vara kvar efter sin pensionering, berättar Gabriella Cohn Cedermark, överläkare vid Radiumhemmet.

"Har gjort vad som är möjligt"  Ulrika Harmenberger, överläkare vid Radiumhemmet, tycker att avsättningen är en skymf mot hela personalen.

- Ulrik Ringborg har gjort vad som är möjligt med de resurser han har, säger hon.

Bertil Hamberger, professor i kirurgi, ser sammanslagningen av de båda onkologiklinikerna i Solna och Södersjukhuset till en klinik under Karolinska som en anledning till det missnöje som nu råder vid Radiumhemmet.

- Det är stora kulturskillnader, säger han.

I torsdags i förra veckan höll sjukhusledningen ett möte med anledning av protester som sektionscheferna för de sex olika cancerspecialiteterna givit uttryck för där de även krävt Svante Baehrendtz avgång. Vid mötet var också Ulrik Ringborg med.

Mötet hölls i god anda enligt deltagarna. Men två timmar senare kallades Ulrik Ringborg in till Svante Baehrendtz som gav honom sparken som verksamhetschef. Som motiv angavs att han inte var tillräckligt lojal mot sjukhusledningen eftersom han inte tagit avstånd från sektionschefernas krav på Svante Baehrendtz avgång.

FOTNOT: Ulrik Ringborg behåller sin tjänst som läkare vid Radiumhemmet och sin professur vid Karolinska institutet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev