Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Uppsala opererar i ny dimension

Publicerad: 15 mars 2006, 08:43

Kirurgiska ingrepp blir både snabbare och säkrare med 3D-röntgen på plats i operationssalen. Det visar erfarenheter från Akademiska sjukhuset i Uppsala, det sjukhus som är först med en ny typ av operationssal.


Enligt Gunnar Enlund, verksamhetschef vid centraloperation på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är radiologi och kirurgi två områden inom medicinen som närmar sig varandra allt mer.

- Tidigare användes röntgen nästan enbart för att ställa diagnos, nu används det mer och mer i behandlingssyfte, säger han.

Kirurgi som görs under övervakning med vanlig tvådimensionell röntgen finns redan på flera håll i landet. Tekniken har i dag ersatt många ingrepp som tidigare gjordes med hjälp av öppen kirurgi. Det mest kända exemplet är ballongvidgning av hjärtats kranskärl som numera görs bildstyrt med hjälp av kateter i stället för att öppna patientens bröstkorg. Det har förkortat operationstiden från en dag till ett par timmar och minskat risken för infektioner och blödningar.

Nackdelen med traditionell tvådimensionell teknik är dock att det kan vara svårt för kirurgen att hitta exakt rätt, exempelvis när en stent ska sättas in. Då behövs bilder i tre dimensioner. På nästan alla sjukhus där tredimensionell röntgenteknik i dag finns krävs då att patienten flyttas till en särskild sal. Nackdelarna är att steriliteten bryts och risken för komplikationer ökar.

Kan sövas och öppnas direkt  Centraloperation vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är först att lösa detta dilemma med en operationssal med integrerad 3D-röntgen. Tillsammans med ultraljud, anestesiutrustning och hjärt-lungmaskin för sammanlagt 12 miljoner kronor kan nu olika typer av ingrepp göras utan att personalen behöver flytta patienter eller apparatur mellan avdelningarna. På så sätt hålls miljön steril.

- Fördelen blir därmed att patienten direkt kan sövas och öppnas upp om något skulle inträffa, säger Rickard Nyman, överläkare vid röntgenkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Några kliniska studier av den integrerade operationssalen har inte gjorts.

- Fördelarna är uppenbara, säger Rickard Nyman.

Röntgentekniken som används för att skapa de tredimensionella bilderna är densamma som används vid datortomografi där ett stort antal röntgenstrålar sänds genom kroppen från olika vinklar.

Själva apparaturen är utformad som ett C som kan rotera fritt kring patienten vilket gör att strålarna kan sändas ut från olika håll. Röntgenstrålarna detekteras elektroniskt och informationen omvandlas med hjälp av en dator till digitala bilder.

Kirurgen eller radiologen kan själv välja vilken typ av bild datorn ska visa - antingen i traditionella två dimensioner eller i tre - genom ett enkelt musklick.

Två dimensioner bäst i realtid  3D-bilderna används framför allt för att lokalisera det ställe där ingreppet ska utföras och fungerar ungefär som en karta före operationen. Under själva ingreppet använder operationsteamet 2D-röntgen för att följa exempelvis en kateters väg in i ett blodkärl eftersom dessa bilder kan visas i realtid.

När operationen är avslutad används 3D-tekniken återigen för att kontrollera att exempelvis en stent hamnat på rätt plats.

Kärlkirurgi är dock inte det enda området där 3D-röntgen kan vara användbart. Tekniken används även vid lever-, thorax- och traumakirurgi samt vid ortopediska ingrepp, till exempel vid isättning av skruvar för att hålla ihop en fraktur.

Gunnar Enlund ser inte någon begränsning i vilken typ av ingrepp tekniken kan användas till i framtiden.  - Det finns säkert många användningsområden som vi inte har tänkt på än, utan som vi kommer att upptäcka ju mer vi använder tekniken, säger han.

Camilla Wernersson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev