fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Vårdchefens viktigaste lärdomar under pandemin

Publicerad: 30 juli 2021, 07:23

”Det har blivit uppenbart att vi i vården klarar av väldigt, väldigt mycket i pressade situationer”, säger Södersjukhusets Thorleif Rosander.

Foto: Torkel Ekqvist, Fotogruppen Södersjukhuset

Som vårdchef på iva minns Thorleif Rosander mycket väl när den första coronapatienten kom till Södersjukhuset. Nu är han nominerad till ett internationellt pris för sitt ledarskap under pandemin.

Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetCovid-19IntensivvårdKarriärsöndag

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Det är den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN, International Council of Nurses,  som nominerat honom för gott ledarskap under pandemin. 

Grattis, vad betyder nomineringen för dig?

– Det är klart att det roligt, det känns hedrande. Men egentligen skulle alla vi chefer tillsammans med våra medarbetare vara nominerade. Vi har gjort denna resa tillsammans och hjälpt och stöttat varandra över ett år nu. Ett år som många gånger har varit såväl psykiskt som fysiskt påfrestande, säger Thorleif Rosander, som är vårdchef på iva på Södersjukhuset.

Läs mer: Oro för långsiktiga effekter för utsatt sjukvårdspersonal 

Utmaningarna som vårdchef har varit flera sedan covid-19 kom till Sverige. Från dag ett har det gällt att hela tiden ligga i framkant och steget före.

– Att balansera personalresurser, medicinsk utrustning med mera så att det möjliggör för mina medarbetare kunna utföra sitt arbete. En utmaning var också att få till så att alla medarbetare fick all information som fanns så att de hela tiden var uppdaterade på den rådande situationen. Det är – och var – viktigt för mig att vara så transparant som det bara är görligt. 

Minns du vad du tänkte när den första coronapatienten kom till Södersjukhuset?

– Jag minns det väldigt väl. Måndagen den 9 mars på kvällen blev jag uppringd av en av mina vårdenhetschefer som informerade att en av våra patienter visade sig vara covidpositiv. Å nej, tänkte jag, nu börjar det. En känsla av obehag och olust. Samtidigt hoppades jag att vi inte skulle hamna i samma situation media rapporterade från Lombardiområdet i Italien. 

Vilka lärdomar har du som chef dragit under pandemin? 

– Jag har haft förmånen att få arbeta på en mycket bra arbetsplats under en långtid, vilket har möjliggjort att vi har kunnat bygga upp en tillit tillvarandra, skapa ett öppet klimat, arbeta tvärprofessionellt och i team. Det har varit en mycket bra grundplatta att stå på vilket också har blivit så tydligt i en pandemi. 

– Det har skapat en sorts trygghet att tillsammans klarar vi av det. Det har också blivit uppenbart att vi i vården klarar av väldigt, väldigt mycket i pressade situationer. Det tycker jag sjukvården har visat generellt i landet.

Läs mer: Akademiska sjukhusets nya direktör: ”Vi behöver hitta vår roll på vårdmarknaden” 

Han menar dock att allt har haft ett pris.

– Många intensivvårdssjuksköterskor och en del undersköterskor har valt att lämna sina arbetsplatser på grund av att de inte orkar längre eller är långtidssjukskrivna. Det är väldigt tragiskt och är en kompetensförlust för arbetsgivarna som det kommer att ta lång tid att bygga upp. Här har vi alla en skyldighet som sitter i en ledande ställning att fråga oss om vi kunde ha gjort annorlunda? För att kanske vara bättre rustade nästa gång det händer något som kräver så mycket resurser under en sådan lång tid.

Efter nära 18 månader med covid-19 är många inom vården slutkörda. Hur gör du för att orka – och för att motivera medarbetarna?

– Jag tror jag får min energi från mina medarbetare, när jag ser att vi fixar detta och vi gör det bra då blir man både glad och stolt över sin verksamhet. Jag har också ett mycket bra stöd från de som är närmast mig; mina chefer, min stab, min chef och min samarbetspartner som är chef över läkarna – sektionschefen på iva, säger Thorleif Rosander och forsätter:

– Det gäller att lyfta deras fantastiska arbete och ge feedback för att stärka motivationen. Men det är lika viktigt att synliggöra vad som är på gång samt ge möjlighet att skapa kompetensutveckling och försöka återgå till det ”normala” igen. 

Läs mer: Ivos förändring: ”Hur kul som helst och hur svårt som helst” 

Han lovordar sin personal som ”verkligen ställer upp för verksamheten och för varandra”. 

– Trots att alla är trötta och ganska slitna så står man upp för varandra och bedriver ett stort kollegialt stöd till och mot varandra.

Sjukhusledningen får också en eloge.

– Vi har fått ett stort stöd från Sös generellt som har skapat möjligheter för oss och underlättat vårt arbete. Vi har tagit hjälp utav företagshälsovården och psykologer på plats som har varit ett stöd för oss och hjälpt till att stödja och motivera medarbetarna, säger Thorleif Rosander.

Priset delas ut på ICN:s kongress den 2-4 november, som i år är digital.

Thorleif Rosanders tips för att leda i svåra situationer

* Att som chef vara synlig i verksamheten, vara på plats med sina medarbetare. Det vinner man så mycket på, man kan snabbt agera, fånga upp och följa upp på det som händer. 

* Ta hjälp och lita på sina medarbetare och sina nyckelpersoner. Allt är en komplex situation det är nästan omöjligt att vara ensam. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev