Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Vårdchefer i väst nöjda med sammanslagning av sjukhus

Publicerad: 5 februari 2009, 09:08

Tolv år efter sammanslagningen av tre sjukhus till ett slår en utredning fast att bildandet av Sahlgrenska universitetssjukhuset varit lyckad.


Resurserna används mer effektivt och den medicinska kvaliteten har utvecklats under de tolv år som Mölndals sjukhus, Sahlgrenska sjukhuset och Östra sjukhuset fungerat som en gemensam sjukhusorganisation.

I en utredning som Västra Götalandsregionen gjort har 60 verksamhetschefer tillfrågats om sjukhusets utveckling. I huvudsak är de positiva. 65 procent anser att specialiteten utvecklats och nästan lika många, 64 procent, att kvaliteten i omhändertagandet av patienterna ökat.

Men det finns även kritik. Främst gäller denna de strukturförändringar som genomfördes 2005 då all ortopedi samlades på Mölndals sjukhus och kirurgin på Sahlgrenska och Östra sjukhuset.

– Det kan bero dels på att omorganisationen inte är fullt ut genomförd ännu, dels på problem i inledningsfasen för vissa verksamheter. I dag är dock SU:s ortopedi bättre än den var 2005, säger Birgitha Archenholz, utredningsledare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev