Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Vårdförbundets varsel i Halland ska bedömas av central nämnd

Publicerad: 15 April 2008, 13:21

Landstinget och Vårdförbundet i Halland har inte kunnat enas om huruvida en strejk på landstingets blodcentraler skulle vara samhällsfarlig. Det betyder att den centrala nämnd som ska bildas kommer att få avgöra frågan.


Den centrala nämnden ska tillsättas av parterna gemensamt och bestå av tre representanter för vardera part samt tre oberoende personer, varav en ska vara ordförande.

– Vi håller just nu på att utbyta förslag om vilka de tre neutrala personerna ska vara, säger Margareta Öhberg, Vårdförbundets chefsförhandlare.

Att det blir en central nämnd som får avgöra om ett varsel är samhällsfarligt är ovanligt, berättar hon.

– Vi har bara haft ett ärende som avgjorts i en central nämnd tidigare och det var vid konflikten 1995.

Den normala gången är att en arbetsgivare som anser att ett varsel kommer att innebära stora problem för verksamheten begär dispens för de verksamheter eller tillfällen som man anser nödvändigt. I andra hand har arbetsgivaren möjlighet att beordra skyddsarbete. Först i sista hand brukar man kalla till förhandling om huruvida en åtgärd är att betrakta som samhällsfarlig, förklarar Margareta Öhberg.

– Nu har ett antal landsting, redan innan konflikten brutit ut, hävdat att varslet i sig är samhällsfarligt. Det är säkert en medveten taktik att man gör så i stället för att begära dispens eller beordra skyddsarbete.

Om de lokala förhandlingarna om huruvida en åtgärd är att betrakta som samhällsfarlig avslutas utan att parterna enats, såsom nu har skett i Halland, är nästa steg alltså att den centrala nämnden får besluta i ärendet.

Innan frågan behandlats av nämnden kan de aktuella varslen vid blodcentralerna i Halland inte träda i kraft.

Läs mer om Vårdförbundets lönestrid här på dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev