Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Värmland upphandlar verksamhet för ballongvidgning

Publicerad: 5 april 2005, 08:37

Landstinget i Värmland ska ta in ett externt företag som ska utföra ballongvidgning på hjärtpatienterna i länet. Verksamheten drar i gång vid årsskiftet.


Från och med den 1 januari ska det nystartade företaget Svensk PCI AB finnas på plats på Centralsjukhuset i Karlstad. Företaget ska bedriva verksamhet för kranskärlingrepp med ballongvidgning, så kallad perkutan koronar intervention, PCI.  Anledningen till upphandlingen är att Värmland inte har någon egen PCI-verksamhet. Hittills har alla patienter remitterats till sjukhus utanför Värmland, främst till Universitetssjukhuset i Örebro.

- Förra året beslutades att vi skulle etablera en PCI-verksamhet vid Centralsjukhuset. Vi bedömde att en upphandling var det snabbaste och bästa sättet, säger Tore Olsson, landstingsdirektör i Landstinget i Värmland.

Enligt Kjell Lundin, projektledare och ansvarig för upphandlingen är det första gången som ett svenskt företag lägger ut PCI-verksamheten på entreprenad. Det nystartade företaget PCI AB har sitt säte i Karlstad. Enligt överenskommelsen med landstinget ska företaget stå för utrustningen och ha 5 läkare och 8-10 sjuksköterskor på plats på sjukhuset. Målet är att man ska utför 600 ballongvidgningar och 1 000 kranskärlsröntgen per år. Avtalet löper över fem år med möjlighet till förlängning.

- Sen får vi se hur vi gör. Fungerar det bra kanske vi fortsätter att upphandla. Ett alternativ är att vi bygger upp kompetensen på sjukhuset och kör PCI-verksamheten i egen regi, säger Tore Olsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev