Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Västmanland hoppas på färdigt avtal i september

Publicerad: 11 Juni 2008, 07:28

Optimismen är stor bland Vårdförbundets förtroendevalda i flera landsting. Lokala löneförhandlingar har smugit igång i ”positiv anda” medan kritiken mot det nya avtalet har tystnat.


Landstinget i Jönköpings län skrev avtal med Vårdförbundet redan några dagar efter att vårdstrejken var slut. Avtalet är tvåårigt och ger löneökningar på mellan 9 och 10 procent på två år. Det ger i genomsnitt löne­påslag på 2 000 kronor per månad för sjuksköterskor och ytterligare 300-500 kronor för specialistsjuksköterskor.

– Jag vågar påstå att det kommer bli ett av de bästa avtalen i landet, sade Thomas Johansson, ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning i Jönköping, sedan avtalet tecknats.

Men Vårdförbundets ordförande i Stockholm, Ulla Althin, är inte så imponerad.

– Avtalet i Jönköping gäller först från november, de missar ju flera månader i avtalsperioden. Jag tror nog att vi kan komma längre i våra förhandlingar med Stockholms läns landsting, säger hon.

Positivt samtalsklimat

Stockholmsavdelningen har precis inlett samtalen med landstinget och kommer att träffa såväl förvaltningar som politikerna i produktionsutskottets utökade presidium.

– Klimatet i samtalen är positivt och vi märker att landstinget tar det nya avtalet på allvar. Jag tror att vi kan göra något bra av detta, säger Ulla Althin.

Hon tror att ett lokalt avtal ska kunna vara klart tidigt i höst.

Det tror även Björn Gustafsson, ordförande i Västmanland, som hoppas att medlemmarna i september har ett avtal som ger lika mycket lokalt som centralt.

– Om vi i Västmanland ska upp i ett rikssnitt lönemässigt krävs lokala satsningar, på minst samma nivåer som Jönköpingsavtalet. Vi ska träffa landstingspolitikerna och diskutera avtalet med dem. Det är ju de som ska besluta om budget och lägga fast lönepolitiken, säger han.

Även i Skåne, Västra Götaland, Värmland, Östergötland, Jämtland och Norrbotten finns intentionen att ha lokala avtal i hamn ganska snart efter sommaren. Företrädare för facket säger att de hellre vill ha ett bra avtal än ett snabbt. Tvååriga avtal, som det i Jönköping, är något som diskuteras på flera håll.

Ingen medlemsflykt

I Skåne har Vårdförbundet hittills fått bra respons från arbetsgivaren, tycker ordföranden Pia Arndorff.

Landstinget i Värmland har haft några möten med Vårdförbundet den gångna veckan.
Vårdförbundets avdelningar har mött besvikna medlemmar, varav några sagt sig vara beredda att lämna förbundet i besvikelse över avtalet. Men någon massiv medlemsflykt har ännu inte registrerats.

– Fler än vanligt har begärt utträde men när man pratat med dem en stund och förklarat avtalet så har de ångrat sig, berättar Marina Olsson, ordförande i Vårdförbundets avdelning Västra Götaland.
Vårdförbundet i Jämtland fick 100 nya medlemmar före strejken och ser nu ut att kunna behålla dem även efter att avtalet träffats.

– Det är bara några få som har begärt utträdesblanketter, men de har inte lämnat in dem. När man väl blivit insatt i avtalet verkar de flesta beredda att ge det en chans, säger Kristina Fluur Hedman, ordförande för Vårdförbundets avdelning Jämtland.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev