Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Västmanlands landstingsdirektör slutar

Publicerad: 31 augusti 2007, 07:18

Jan Brithon, landstingsdirektör i Landstinget Västmanland, slutar efter tio år på posten. Tidigare i år kritiserades Jan Brithon hårt för sitt sätt att leda landstingets sjukvård.


År 1971 inledde Jan Brithon sin karriär inom Landstinget Västmanland, då som tandläkare. Han har sedan dess innehaft en rad positioner inom landstinget innan han blev landstingsdirektör, en post han nu haft i tio år.

 - Det har varit en oerhört stimulerande tid. Att vara landstingsdirektör är ett krävande uppdrag men mycket intressant. Nästa år fyller jag 64, det är dags att en ny kraft tar över, säger han i ett pressmeddelande.

 Det var i våras som situationen inom Landstinget Västmanland blev turbulent. Att antal representanter för hälso- och sjukvården ställde då krav på Jan Brithons avgång, då de menade att det saknades en långsiktig plan för sjukvården i landstinget, och att den huvudansvariga för situationen var Jan Brithon.

 Bråket ledde bland annat till att tolv klinikchefer sade upp sig i protest och att landstinget hyrde in en utomstående konsult för att reda ut krisen.

 Men landstingsstyrelsens förtroende för Jan Brithon har hela tiden varit orubbat.

 - Jan är en mycket kompetent ledare med stort engagemang och brett kontaktnät. Under hans laedning har landstinget formats till en modern sjukvårdsorganisation, säger Magnus Edlund (m), landstingsstyrelsens ordförande, i en kommentar till Jan Brithons avgångsbesked.

 Jan Brithon lämnar sin tjänst den 31 december, då hans nuvarande förordnande löper ut.

Relaterat material

Klinikchefer sade upp sig i protest

Allmänläkare riktar hård kritik mot landstingsledning

Västmanland tar konsult till hjälp för att lösa krisen

Brett politiskt stöd för landstingsdirektör i Västmanland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev