Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Vem blir årets kvinnliga ledare i vården?

Publicerad: 12 februari 2014, 06:00

Dåvarande statssekreterare Karin Johansson (KD) delar ut pris till förra årets pristagare, från vänster Elisabeth Hagert, årets vårdentreprenör, Elisabet Wennlund, årets ledare och Britt-Marie Banck, årets banbrytare (längst till höger).

Foto: Bildbyrån

För femte året i rad utser Dagens Medicin Årets kvinnliga ledare i vården. Nomineringen startar onsdagen den 12 februari och utdelningen sker på Kvinnornas ledarskapsdag i vården den 21 maj.


Syftet med priset är att lyfta fram goda exempel på ledarskap, nytänkande och innovationskraft i vården. Liksom förra året går det att nominera i tre kategorier, Årets ledare, Årets banbrytare och Årets kvinnliga vårdentreprenör.

– Vi vill lyfta fram förebilder för de många kvinnor som arbetar i sjukvården, så att de inspireras till att själva vilja bli chefer. Den privata sektorn i vårdbranschen behöver fler kvinnor som driver och utvecklar företag, och sjukvården är i stort behov av personer som tänker nytt och vågar gå mot strömmen, säger Mikael Nestius, chefredaktör på Dagens Medicin.

■ Priset till Årets ledare ska gå till en kvinna som har visat prov på gott ledarskap, strategisk förmåga och visionärt tänkande.  
■ Kategorin Årets kvinnliga vårdentreprenör vänder sig både till de många kvinnor som driver och leder företag inom vård och omsorg, och till andra som visat prov på entreprenörskap inom den offentliga vården eller den ideella sektorn.
■ Årets banbrytare ska vara en kvinna som har gjort en insats för att förnya eller förbättra sjukvården, som vågat gå mot strömmen eller på annat sätt visat prov på nytänkande. Hon behöver inte vara chef.

Pristagarna offentliggörs på Kvinnornas ledarskapsdag den 21 maj, då Lena Furmark, (KD), statssekreterare i socialdepartementet, delar ut priset. Årets dag har temat Våga vara visionär.

Priset till Årets ledare är en ledarskapsutbildning hos Ledarstudion i Stockholm, som inriktar sig på att utveckla det kommunikativa ledarskapet med ledarutvecklare och retoriktränare tillsammans med skådespelare, regissörer och röstpedagoger.

Relaterat material

årets kvinnliga ledare i vården 2013

MAJA FLORIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev