fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Vem vinner Athenapriset 2014?

Publicerad: 2 april 2014, 03:00

Förra årets Athenaprisvinnare: Ola Winqvist, professor, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Nu är nomineringstiden till Athenapriset, Sveriges största pris till klinisk forskning, slut för denna gång. Juryn är redo att göra sitt val och pristagaren presenteras i slutet av november.


Athenapriset delas 2014 ut för sjunde året till kliniska forskare som har utvecklat en ny produkt, tjänst eller metod som är till nytta för patienter och för sjukvården. Vinnaren får 150 000 kronor i ett forskningsstipendium.

Nomineringsförfarandet sker i två steg. I det första steget vill juryn för Athenapriset få förslag på kandidater med en kort motivering. I nästa steg gör juryn ett urval av bidrag som får göra en detaljerad beskrivning av sitt forskningsarbete och sina forskningsresultat.

Exempel på projekt som kan belönas:

■ Utveckling och förbättring av diagnostik, behandling eller prevention.  
■ Nya metoder, tekniker eller produkter som utvecklar vården.  
■ Tjänster eller plattformar som ger patienter ökad tillgänglighet till vården, eller bidrar till ökad patientdelaktighet.

Ett krav för att komma ifråga för Athenapriset är att forskning och utveckling har skett i nära samverkan mellan vård, akademi och näringsliv.

– Det ska vara ett verkligt engagemang från alla parter. Det innebär att vård, akademi och näringsliv bidrar till genomförande och finansiering. Förutsättningen för att resultaten av forskningen ska implementeras, kommersialiseras och därmed nå ut till användarna är att alla är med på samma tåg, säger Johanna Adami, ordförande i juryn och avdelningsdirektör för Hälsa på Vinnova.

Det behöver inte vara ett stort etablerat företag som är engagerat. Tvärtom, flera av de tidigare årens Athenaprisvinnare är forskare som startat sina egna företag när de sett att det kan finnas en marknad för deras upptäckter. Många universitet och landsting har i dag egna innovationsföretag för att hjälpa sina forskare.

Förra årets pristagare var Ola Winqvist, överläkare och professor vid Karolinska universitetssjukhuset, och hans forskargrupp. De belönades för en ny och skonsam metod att filtrera bort aktiverade immunceller ur blodet, som en alternativ behandling vid inflammatorisk sjukdom, till exempel inflammatoriska tarmsjukdomar och multipel skleros.

- Det är väldigt roligt att som forskare och läkare få den här typen av erkännande, annars är det sällan ens idéer betraktas som något värdefullt, säger han.

Vinnova är huvudman för Athenapriset tillsammans med Dagens Medicin. Bakom priset står en bred krets av organisationer med engagemang i medicinsk forskning och vårdforskning - Lif, Sveriges Kommuner och Landsting, Sweden Bio, Swedish Medtech, Vetenskapsrådet och Forte.

Prisutdelningen sker i början av december och pristagaren offentliggörs i slutet av november.

MAJA FLORIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev