måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Anestesisjuksköterska Årets alumn i Linköping: ”Tror faktiskt att jag varit en banbrytare”

Publicerad: 22 september 2022, 12:33

I sitt arbete som anestesisjuksköterska har Gunilla Lööf lång erfarenhet av att förbereda barn inför narkos och operation. Foto: Thor Balkhed/Linköpings universitet, Christin Philipson/Narkoswebben

Hallå där, Gunilla Lööf, anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och årets alumn vid Linköpings universitet. Du får utmärkelsen bland annat för ditt arbete med medicinsk information riktad till barn.

Ämnen i artikeln:

Linköpings universitetAstrid Lindgrens Barnsjukhus

Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


Hur känns det att bli uppmärksammad?
– Det är ju naturligtvis hedrande, det är självklart. Jag tycker alltid att det är hedrande när andra tycker att man har gjort ett bra jobb. Det är ärofyllt.

Du har ju varit med och startat Operation Smile Sverige, en hjälporganisation som verkar för att ge barn som föds med läpp-käk-gomspalt kostnadsfria operationer. Du har även startat upp Narkoswebben, kan du berätta om den?
– Narkoswebben informerar barn inför narkos och operation. Den startades för 15 år sedan och är i dag den ledande webbportalen i världen i sitt slag med besökare från 120 länder varje månad. På Narkoswebben finns det filmer, bloggar, podcaster, och texter. Det är det som är så fint med digital information, att vi kan lära ut på så olika sätt. För vi lär oss på olika sätt, inte minst barn. 

Och ditt kommande projekt Mediprep?
– Mediprep kommer att bli barnen och ungdomarnas eget 1177. Tillgången till information ska vara likadan i Umeå som i Lund. Den ska lanseras i höst och kommer att bli en stor sajt. Vi jobbar med ett 40-tal ungdomsorganisationer, till exempel Unga Allergiker och Ung Diabetes, och tar fram informationen tillsammans med barn och ungdomar.

– Efterfrågan har varit enorm. Det har ökat så mycket att vi har otroligt mycket information att gå igenom. Vi har spelat in 65 kortfilmer om undersökningar och behandlingar; så här lämnar du ett urinprov, så här är det att ta ett ultraljud, pricktest, EKG, allt möjligt. Så du kan se men sen kommer du också kunna läsa om sjukdomar.

Varför är det så viktigt med anpassad information till barn?
– Trots att barn behöver, vill och har lagstadgad rätt till information så är det barn som dagligen signalerar om att de får möta sjukvården oförberedda. Det finns en otroligt tung evidens som visar på vikten av förberedelse både i ett långt och i ett kort perspektiv. Om ett barn inte är förberett kan det ge väldiga konsekvenser, kanske inte bara omkring operationen utan för ett helt liv. Ofta kanske man tycker att man har gjort sitt när man har förberett föräldrarna, men det räcker inte. Barnen behöver få förståelse för vad de ska vara med om på sitt sätt. Som de kan ta till sig. 

– Jag tror att just webb kan ha en bra funktion, att man kan titta hemma i lugn och ro. Vi måste förstå att informera barn det gör man inte över sängen när de ska in på någon undersökning eller behandling. Barn behöver tid, de behöver gå tillbaka och titta flera gånger. Det är så de lär sig. 

Vad är du själv mest stolt över?
– Jag tror faktiskt att jag har varit en banbrytare i Sverige inom just vikten av medicinsk information till barn, det kan jag nog säga. 

Läs också: Datorspel testas för att lugna cancersjuka barn inför strålning 

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev