torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

App gav sjuksköterska 250 000 kronor

Publicerad: 3 november 2021, 09:00

Årets Vårdförbundspris går till Ulrica Nilsson, specialistsjuksköterska i anestesi och professor i omvårdnad vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Ulf Huett

Specialistsjuksköterskan Ulrica Nilsson vid Karolinska universitetssjukhuset kammade i fredags hem utmärkelsen Vårdförbundspriset.

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Utmärkelsen går till enskilda medlemmar inom Vårdförbundet som belönas för sitt arbete med personcentrerad vård. I år heter vinnaren alltså Ulrica Nilsson som får 250 000 kronor för att ha utvecklat en app. 

Läs mer: Lunch ger trygga sjuksköterskor i hemsjukvården 

Förutom sjuksköterska är hon professor i omvårdnad vid Karolinska institutet och har tillsammans med ett forskarteam tagit fram appen Rapp. Det är en app där patienter som genomgått dagkirurgiska operationer svarar på frågor om hur de mår veckorna efter att de skickats hem. Patienterna kan också få kontakt med en sjuksköterska inom 24 timmar, vilket skapar trygghet.

”Hjälpmedlet erbjuder en tillgänglig vård på patientens villkor, i en tid som kännetecknas av många frågor och ett stort informationsflöde. Det ger vårdgivaren möjlighet att ta sitt ansvar samtidigt som man visar tilltro till och förskjuter makten till patienten”, lyder delar av vinnarmotiveringen.

Vårdförbundet delade ut priset i samarbete med försäkringsbolaget Folksam.

Vid samma tillställning utsågs även Gunilla Berg, chef för hemsjukvården i Ronneby kommun, till Årets vårdchef. Hon belönades med 50 000 kronor för sitt ledarskap inom den kommunala sjukvården. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev