måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Barbro Westerholm har gått bort

Publicerad: 14 mars 2023, 16:21

Barbro Westerholm avporträtterad i riksdagen 2018.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Läkaren och den tidigare riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) har avlidit i en ålder av 89 år.

Ämnen i artikeln:

Barbro WesterholmSocialstyrelsenLiberalerna

LB


Beskedet kom sent på tisdagseftermiddagen i ett pressmeddelande från föreningen SPF Seniorerna, där Barbro Westerholm var anställd som politiskt sakkunnig.

”Tomrummet efter Barbro kommer aldrig att fyllas. Hon var inte bara en politisk urkraft i svensk debatt under många, många år utan även en förebild för mig och många andra”, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Barbro Westerholm var länge sjukvårdspolitikens Grand old lady – även om hon själv kanske skulle ha protesterat mot ordvalet ”old”. Årsrik var begreppet som hon med viss framgång drev. Hon satt i riksdagen för Folkpartiet/Liberalerna åren 1988 till 1999 samt 2006 till 2022.

Hon väckte bred respekt med sitt kunnande och sitt engagemang, och höll i många år ett tempo på scenerna under politikveckan i Almedalen som var få förunnat.

Och hon var långt före riksdagspolitikens dagar en person som lät tala om sig. Bilderna från Socialstyrelsens trappa i samband med en demonstration av personer från gayrörelsen 1979 är klassiska. Som generaldirektör för myndigheten (1979–1985) klev Barbro Westerholm ut i trapporna, lyssnade på demonstranterna och drev igenom beslutet att homosexualitet inte längre skulle klassas som en psykisk sjukdom.

Barbro Westerholm valde att inte ställa upp i det senaste riksdagsvalet. Det meddelade hon redan året före, och sa då så här i en intervju med Dagens Medicin om varför hon avstod ett nytt försök att nå riksdagen:

– Nej, därför att jag har inte tid. Jag vill fortsätta kampen mot ålderismen och ser som opinionsbildare ganska bra möjligheter att göra det utanför riksdagen. Sitter jag kvar så har jag en massa möten och utskottsbehandlingar och sådant där. Och jag har inte tid med dem, för jag vet ju att det är ett begränsat antal år som jag är kvar och har huvudet i behåll. Jag har bråttom!

Barbro Westerholm avled i går, den 14 mars, enligt pressmeddelandet efter en kort tids sjukdom. Hon efterlämnar maken Peter och fyra barn med familjer.

Läs intervju från 2018: ”Ju mer makt jag fick desto större motstånd mötte jag”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev