söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Bygge försenas av risk för mögelsvamp

Publicerad: 11 april 2014, 09:43

Rivningen av en sjukhusbyggnad stoppas, eftersom mögelsvamp kan spridas med dammet och skada barn på barnsjukhuset i närheten.


Barn- och ungdomspsykiatrins gamla byggnad på Akademiska sjukhuset i Uppsala rivs för att göra plats för en ny vårdbyggnad. Nu stoppas rivningen tillfälligt då den kan innebära en hälsorisk för cancersjuka barn och andra barn med nedsatt immunförsvar som vårdas på barnsjukhuset intill.

– Vårdpersonalen på barnonkologen har konstaterat att det dammar mer än förväntat från bygget av det nya vårdhuset. Därför har vi beslutat att tillfälligt stoppa grävningen, kommenterar Birgitta Lytsy, överläkare på vårdhygien, i ett pressmeddelande.

Birgitta Lytsy säger även att de vidtagit flera förebyggande åtgärder. Fönstren på onkologavdelningen ska tätas på måndag, ett finmaskigt filter har satts in i ventilationen och vattenspolningen på rivningsplatsen ska ökas för att minska spridningen av dammet.

Företrädare för vårdhygien, Lanstingsservice, chefläkare och representanter för barnsjukhuset har även börjat göra en medicinsk riskanalys.

– Vi har ett möte inbokat på tisdag då vi ska ta ställning till om vidtagna åtgärder räcker eller om vårdavdelningen ska evakueras. En tänkbar lösning är att man gör en rockad och flyttar barnonkologen till en gynavdelning längre från bygget under den tid rivnings- och grävarbete pågår, säger Birgitta Lytsy.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev