söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

De delar på Vårdförbundspriset 2022

Publicerad: 21 november 2022, 07:29

Sjuksköterskan Jasmine Glantz (i mitten ) på onkologen vid Skånes universitetssjukhus är en av årets vinnare av Vårdförbundspriset. Här med Folksams Anna-Karin Laurell och Vårdförbundets Sineva Ribeiro (till höger). Foto: Ulf Huett

Sjuksköterskan Jasmine Glantz vid onkologen på Skånes universitetssjukhus och dialysen vid Östersunds sjukhus delar i år på utmärkelsen Vårdförbundspriset och 500 000 kronor.

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetSkånes universitetssjukhusÖstersunds sjukhusÄldreomsorg

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


När priset delades ut i fredags hände det som aldrig tidigare hänt; att två olika vinnare får dela på utmärkelsen och prissumman på 500 000 kronor. 

Läs också: Årets studenthandledare: ”Alltid gillat att lära andra” 

Jasmine Glantz prisas för sitt arbete med ett cytostatikaprojekt på sjukhuset i Malmö. ”Hon driver projekt och bygger broar mellan kliniker och kolleger som gör det möjligt för svårt cancersjuka patienter att få både effektiv smärtlindring och vård i hemmet, med närhet till anhöriga under den sista tiden i livet”, lyder delar av vinnarmotivering.

Andra vinnaren blev mottagningen för dialys på Östersunds sjukhus som arbetar med att ge patienter dialys i hemmet. ”Genom samverkan med njursviktssjuksköterska, kirurg och kommunal vård har regionens dialyspatienter numera fast vårdkontakt, färre sjukhusresor och en ökad livskvalitet”, skriver juryn i vinnarmotiveringen. Av motiveringen framgår att andelen patienter med hemdialys ökat från 15 till 60 procent.

Läs också: Cytostatika i ryggsäck blir vinst för patient och sjukvård 

Vårdförbundet delar ut priset i samarbete med försäkringsbolaget Folksam. Syftet är att belöna medlemmar inom förbundet för deras arbete med personcentrerad vård.

Vid samma tillställning utsågs även Jenny Grälls, enhetschef på Ersta Diakonis Juliahemmet i Uppsala, till Årets vårdchef. Hon belönades med 50 000 kronor för sitt ledarskap inom äldreomsorgen.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev