måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

De får Smers etikpris 2022

Publicerad: 8 december 2022, 13:35

Bild 1/2  Läkare utan gränser Sveriges ordförande Peter Moberger tog emot Smers etikpris 2022 under torsdagens etikdag i rådets regi. Foto: Monica Kleja

Smers etikpris ges i år till Läkare utan gränser. Organisationen tilldelas priset bland annat för ”outtröttligt arbete med att rädda liv och lindra nöd”, enligt juryns motivering.

Ämnen i artikeln:

SmerLäkare utan gränser

JS

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Priset delades ut på torsdagen i samband med Statens medicinsk-etiska råds, Smer, etikdag. Rådets ordförande Sven-Eric Söder framhåller i ett pressmeddelande att Läkare utan gränser i sitt arbete visat att den medicinska etiken är universell.

”Organisationen gör inte åtskillnad på människor och tar inte hänsyn till politiska, ekonomiska eller religiösa intressen, utan sätter alltid patienten först och verkar där behoven är som störst. Deras arbete bidrar också till etisk reflektion i befolkningen i stort kring frågor om människovärde, medmänsklighet och solidaritet”, säger Sven-Eric Söder.  

Läkare utan gränser Sveriges ordförande Peter Moberger fanns på plats för att ta emot priset och knöt i sitt tacktal ann till organisationens roll bortom den direkt livräddande insatsen. 

– Läkare utan gränsers roll när vi är ute på mission är inte bara att hjälpa människor att läka utan också det vi kallar témoignage, det vill säga att bära vittnesmål om det vi ser, sa han.

Smers etikpris delas ut sedan 2015 och ges till en person eller grupp som gjort särskilda insatser för att uppmärksamma medicinsk etiska frågor i Sverige. Enligt juryns motivering får Läkare utan gränser priset för att de:

”Utifrån en solid etisk grund bedriver ett outtröttligt arbete med att rädda liv och lindra nöd där det behövs som allra mest och gör omvärlden medveten om övergrepp och missförhållanden”.

Läs också: Sjukvårdsministern om bristande etik i vården: Vi måste hitta andra styrsätt 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev