onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

De prisas för forskning i Arvid Carlssons anda

Publicerad: 9 november 2021, 10:15

Tre prisade forskare: Kjell Fuxe, Lars Farde och Mia Ericson Foto: Pressbilder och Johan Wingborg

Två KI-professorer Lars Farde och Kjell Fuxe, får ta emot Arvid Carlsson-fondens stora pris för framstående forskning 2021. Även Mia Ericson vid Göteborgs universitet prisas.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetBeroendeParkinsons sjukdomLäkemedel

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Kjell Fuxe, professor i histologi, beskrivs i motiveringen som en pionjär inom forskning om hjärnans nervtransmission exempelvis avseende de monoaminerga neuronens utbredning och utvecklandet av D2-agonister för kliniskt bruk.

Läs mer: Nobelkollegan hyllar Arvid Carlsson 

Lars Farde, professor i psykiatri, var bland de första att använda avancerad PET, positronemissionstomografi, för att öka kunskapen om psykiatriska sjukdomars patofysiologi och om psykofarmakas verkningssätt, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet. 

Fonden delar ut 700 000 kronor var i forskningsanslag till årets två pristagare 2021. 

Dessutom delade stiftelsen ut ett anslag på 400 000 kronor till Mia Ericson, professor i beroendemedicin vid Göteborgs universitet, för hennes studier av regleringen av dopaminerga mekanismer i hjärnans belöningssystem vid alkoholberoende. 

■ Arvid Carlsson-fonden delar varje år ut ett eller två stora forskningsanslag ”för framstående forskning i Arvid Carlssons anda”. Det ges till forskare som bedriver framgångsrik basal och/eller klinisk forskning om hjärnans signalämnen för att förbättra behandlingen av psykiatriska och/eller neurologiska sjukdomar.
■ Samtidigt utdelas ett eller flera mindre anslag till yngre forskare företrädesvis verksamma i Göteborg.

■ Arvid Carlsson var professor i farmakologi vid Göteborgs universitet och fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sina upptäckter om signalsubstanser i nervsystemet och att Parkinsons sjukdom orsakas av dopaminbrist, något som senare ledde fram till utvecklingen av läkemedlet Levodopa. 


Källa: Arvid Carlsson-fonden mfl.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev