måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Demensforskare nominerad till ”Årets svenska kvinna”

Publicerad: 3 februari 2023, 08:00

Azita Emani, sjusköterska, professor och nominerad till ”Årets svenska kvinna” 2023. Foto: Stephen Brashear

Sjusköterskan och professorn Azita Emani är en av fyra nominerade till föreningen Sweas utmärkelse ”Årets svenska kvinna” 2023, enligt ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagDemens

JS


Swea är ett internationellt nätverk för svenska och svensktalande kvinnor som bor eller har bott utomlands. Priset delas sedan 1989 ut till en svensk kvinna som ”på ett utmärkande sätt representerar och lyfter Sverige av i dag ute i världen”. 

En av årets nominerade är demensforskaren Azita Emani, i dag verkställande dekan och professor vid School of nursing vid University of Washington. Azita Emani kom till Sverige från Iran i 20-årsåldern och utbildade sig till sjuksköterska vid Karolinska institutet. Senare blev hon medicine doktor och även professor vid KI, med inriktning på geriatrik, vård av äldre och demenssjukdomar.

I sin forskning undersöker Azita Emani bland annat hur musik kan bidra till att minska stress och öka livskvaliteten för personer med demenssjukdomar.

Azita Emani nomineras tillsammans med IT– och säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder, den digitala kreatören Jonna Jinton och vd:n Helena Samsioe. Vem priset går till avgörs av en omröstning bland Sweas medlemmar. Vinnaren presenteras i slutet av mars. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev