måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Dubbelt upp när forskning om hörsel och barnallergi prisas

Publicerad: 13 oktober 2022, 12:32

Maria Jernmalm och Anders Fridberger prisas med Onkel Adams pris för framstående forskning. Foto: David Brohede/Emma Busk Winquist

Maria Jernmalm och Anders Fridberger, båda professorer vid Linköpings universitets medicinska fakultet, prisas för sin forskning om allergi hos barn respektive hörsel.

Ämnen i artikeln:

Linköpings universitetAllergi

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


De båda professorerna tilldelas Onkel Adams pris för framstående forskning, med en prissumma om 250 000 kronor var. Maria Jernmalm är är professor i experimentell allergologi och belönas enligt prismotiveringen för att hon:

”Bedriver innovativ och framstående forskning om varför allergi uppstår hos barn och hur detta kan förebyggas. Hennes upptäckter har visat på tarm- och munflorans betydelse för immunförsvarets mognad och risken att utveckla allergi. Dessa resultat tar hon nu vidare i kliniska preventionsstudier.”

– Det är väldigt roligt när ens forskning uppmärksammas så här, det var glädjande och hedrande, säger hon till Dagens Medicin.

Vad driver dig i din forskning?

– Det är ju det här att jag tycker att det känns väldigt angeläget om vi kan hitta sätt att kunna förebygga att så många barn blir allergiska. Om vi kan vara en pusselbit i det att försöka hitta strategier att förhindra det.

Även Anders Fridberger, professor i neurovetenskap, tilldelas Onkel Adams pris för sin forskning om hörseln. I juryns motivering lyfts bland annat att han:

”Bedriver världsledande forskning inom hörselfysiologi där syftet är att klargöra hur ljudvågor och små rörelser i hörselorganet kan omvandlas till elektriska signaler som sedan blir till hörselförnimmelser. Hans upptäckter hjälper oss att förstå hur hörselskador uppstår och i förlängningen hur de kan förhindras eller hur normal hörsel kan återställas.”

– Det är en stor uppmuntran förstås. Man behöver hålla en positiv energi i gruppen och sådant här hjälper till, säger han.

Han beskriver sig som en ”labbråtta” som främst drivs av att ha kul i labbet och som drogs till hörseln redan efter att han första gången studerat hörselorganen i ett mikroskop.

– Jag tyckte att det var vackert. Det är en nästan perfekt spiral av små celler om man tar bort benet runtomkring. Det är ett litet konstverk. Så har jag alltid varit musikintresserad och ville veta mer om hur hörseln fungerar, säger han och tillägger:

– Men så hoppas jag naturligtvis att det ska få någon slags praktisk betydelse för de som har hörselnedsättning.

Onkel Adams pris

Onkel Adam var på sin tid en välkänd signatur för läkaren, författaren, publicisten och politikern Carl Anton Wetterbergh som levde i Linköping på 1800-talet. Priset instiftades genom en donation år 2020 av Onkel Adams ättling Bengt Normann, till Jubileumsstiftelsen vid Linköpings universitet.

 

Källa: Linköpings universitet. 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev