söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Gemensamma kölistor ska beta av Stockholms vårdskuld

Publicerad: 2 december 2021, 09:53

Mikael Ohrling. Foto: Anna Molander.

Tre frågor till Mikael Ohrling, sjukvårdsdirektör för Stockholms läns sjukvårdsområde, som den 1 januari 2022 tillträder som direktör för all egenägd vård i Region Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

MW


Berätta om ditt nya uppdrag?
– Under pandemin har vi varit tvungna att hitta arbetssätt för att samordna och nyttja våra resurser från alla våra sjukhus. Vi har jobbat väldigt tajt och hela tiden följt behoven att expandera antalet vårdplatser, och sett kraften i att arbeta tillsammans. Nu vill regionen etablera arbetsformer utifrån dessa lärdomar. Min nya roll kommer i princip att handla om att samordna våra verksamheter och se till att vi arbetar så bra ihop som möjligt och att vi nyttjar de resurser som finns på bästa sätt, säger Mikael Ohrling.

På vilket sätt ska resurserna samordnas?
– Det finns ju ett stort vårdbehov efter pandemin i form av utebliven vård och vårdköer. Vårdköer som vi vill arbeta undan så fort vi bara kan. Ett konkret arbetssätt kommer att vara att ta till vara på den lediga kapacitet som finns. Vi kommer att hjälpas åt genom att omfördela arbetet eller till och med låna personal från varandra. 

Hur ska vårdköerna betas av?
– Exempelvis genom att ha gemensamma kölistor i stället för som i dag då varje enhet jobbar med varsin kö. Det kan innebära att en patient kan stå i flera köer och på så vis få snabbare hjälp.

Läs också: ”Jag har lärt mig att decentralisering är svårt” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev