torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Gynekolog tilldelas priset för Årets visslare

Publicerad: 8 oktober 2021, 13:20

Ordförande för Sjukhusläkarna Karin Båtelson (till vänster) delar ut utmärkelsen Årets visslare till överläkare Helena Strevens. Foto: Jannis Politidis

Överläkaren och docenten i obstetrik och gynekologi, Helena Strevens larmade om missförhållanden på kvinnokliniken i universitetssjukhuset i Lund. Nu får hon Sjukhusläkarnas utmärkelse, Årets visslare.

Ämnen i artikeln:

Lund universitetssjukhusSjukhusläkarnaSkånes universitetssjukhusGynekologiObstetrik

SAM

Sophie Ankarcrona Martinez

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se


– Det känns oerhört hedrande och som ett erkännande. Jag har gjort allt för en verksamhet som jag verkligen älskar, där ledningen dock inte sett med blida ögon på att jag har påtalat brister. Att få det här priset är verkligen ett stort stöd, säger Helena Strevens i ett pressmeddelande. 

Det var i samband med Sjukhusläkarnas representantskap i Stockholm den 8 oktober, som priset delades ut. Utmärkelsen som funnits sedan 2008, liknar en ”Oscarsstatyett” i guld, fast med munkavle, och ges till personer som står upp för demokrati och yttrandefrihet till förmån för patienter och läkare i vården. 

Läs också: 13 regioner saknar visselblåsarfunktion 

Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, säger i pressmeddelandet att de vill uppmärksamma visslare eftersom de behövs. 

– Årets visslare är den tråkigaste utmärkelsen att dela ut. Men Sjukhusläkarnas grundpelare är att verka för att vården styrs av professionell drivkraft och engagemang till gagn för patienter och utveckling. Därför måste vi få bort tystnadskultur och på olika sätt stötta medarbetare som råkat illa ut när de har engagerat sig.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev