Personnytt
Hallå där …
Publicerad: 5 oktober 2021, 13:11
Roger Bergebo har i sin roll som avdelningsordförande för Vårdförbundet i Jämtland kämpat för bättre arbetsvillkor på Östersunds sjukhus. Nu vill han fortsätta sitt arbete, men som regionpolitiker för Liberalerna. Foto: Ulf Huett, Johan Axelsson/ Bildbyrån
... Roger Bergebo, avdelningsordförande för Vårdförbundet Jämtland som nu svidar om och går in i regionpolitiken som listetta för Liberalerna i valet 2022.
Vad vill du göra som politiker för vården, som du känner att du inte har kunnat driva igenom som facklig?
– Det finns mycket inom vården som man som facklig företrädare inte kan påverka för att det ligger politiska beslut i grunden. Och det är där jag ser att jag kan göra skillnad.
Jag tror att den både den digitala infrastrukturen och övrig infrastruktur behöver fungera bättre och utvecklas. Som politiker behöver jag tänka på hur hela regionen ska växa och hur det ska gå att verka oberoende av var man väljer att bo, och där är ju vården väldigt viktig.
Region Jämtland Härjedalen har länge dragits med en dålig ekonomi, som bland annat påverkat vården i form av olika typer av besparingar som du som facklig vänt dig emot. Nu när du blir politiker, vad vill du göra annorlunda?
– Vi har ett gammalt sjukhus byggt på 1970-talet, och behöver ett nytt sjukhus för att kunna bedriva en patientsäker vård. Men man kan bygga hur många nya sjukhusbyggnader som helst, finns det inte personal att fylla upp sjukhuset med gör det ingen skillnad. För mig är därför personalfrågan minst lika viktig. Det måste finnas ett helhetstänk, hur gör vi Östersunds sjukhus till en attraktiv arbetsplats?
Och hur gör man det?
– Det handlar både om lön, villkor och att det finns betalda specialistutbildningar oavsett yrkeskategori – om det är undersköterska, sjuksköterska, läkare eller fysioterapeuter. Förutsättningarna för att skapa den attraktiviteten finns inte i dag. Även om regionen säger att det finns utbildningar så är det inte tillräckligt, där måste det bli bättre.
Sedan måste det finnas ett alternativt tänk, som småskalighet. Det går att ha mindre mottagningar, som exempelvis distriktssköterske- och barnmorskemottagningar utspridda i regionen. Det i sig kan också skapa en attraktivitet.
Vad är du mest nöjd med under din tid som avdelningsordförande för Vårdförbundet i Jämtland?
– Det är svårt att svara på. Jag är nöjd med att vi har mött upp våra medlemmar. Det kommer också att vara en viktig del i mitt fortsatta uppdrag som politiker – att möta upp medborgarna i länet, allt går hand i hand. Sedan är jag nöjd med arbetstiderna, att vi har fått till ett arbetstidsavtal – även om vi hade velat ha mer.
Läs också: Kortare arbetstid i Jämtland Härjedalen
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.