torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Hallå där...

Publicerad: 26 mars 2021, 06:00

Niklas Landberg har i sin forskning bland annat identifierat en tidigare okänd cellytemarkör som finns på leukemiska stamceller men saknas hos friska stamceller. Foto: Sofia Landberg Zlobeck

... Niklas Landberg som är en av pristagarna till Anna-Greta Craafords pris för bästa avhandling vid medicinska fakulteten i Lund 2020.

Ämnen i artikeln:

Lunds universitetHematologiLeukemiAvhandling

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Hur känns det att få priset?

– Det är oerhört roligt och hedrande att omnämnas i det här sammanhanget. Jag vet att det finns många imponerande namn på listan över tidigare pristagare. 

Vad handlar din avhandling om?

– Den fokuserar på myeloisk leukemi, och jag har identifierat olika cellytemarkörer som uttrycks på leukemiska stamceller. Nuvarande behandlingar dödar sällan dessa stamceller och därför orsakar de ofta återfall i cancer. I mitt avhandlingsarbete har jag använt kronisk myeloisk leukemi som modellsjukdom för att studera leukemiska stamceller, och resultaten appliceras på akut myeloisk leukemi där behovet av nya terapier är stort. 

Vilka nya upptäckter har du gjort?

– Upptäckterna är flera. Dessa cellytemarkörer kan exempelvis ge en fingervisning om mängden leukemiska stamceller vid diagnos, vilket har betydelse för hur patienter kommer att svara på behandling. Vi har även identifierat en hittills okänd cellytemarkör, ett protein, som finns på leukemiska stamceller men saknas hos friska stamceller. Kanske kan en antikroppsbaserad terapi mot detta protein ge en god antileukemisk effekt utan att skada friska celler.

Fortsätter du din forskning?

– Ja, just nu arbetar jag i professor Ravi Majetis labb på Stanford University i mitten av Silicon Valley, strax söder om San Francisco. Forskargruppen är en av världens främsta inom akut myeloisk leukemi och stamcellsforskning. För tillfället studerar jag bland annat interaktionen mellan leukemiska stamceller och deras mikromiljö i benmärgen. Det är ett samspel som verkar ha betydelse för uppkomsten av behandlingsresistens vid akut myeloisk leukemi. Efter två år på Stanford kommer jag fortsätta min forskning vid Lunds universitet och även återuppta min tjänst som ST-läkare vid hematologen i Lund.

Niklas Landberg delar priset med Johan Nilsson som är överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Johan Nilssons avhandling handlar om cancer i nässvalget.  Han har bland annat identifierat immunologiska markörer som kan vara relevanta för prognos och behandling. 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev