onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Han blir hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland

Publicerad: 1 december 2022, 12:27

Magnus Johansson lämnar sitt uppdrag som vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun för rollen som ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland. Foto: Fotofabriken

UPPDATERAD: Region Västernorrland har hittat sin nya hälso- och sjukvårdsdirektör i Magnus Johansson, utbildad sjuksköterska och i dag vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun.

Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagRegion Västernorrland

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Beslut om tillsättning av den nyrekryterade hälso- och sjukvårdsdirektören togs under ett extrainsatt möte i regionstyrelsen på onsdagen. I tjänsten ingår även uppdraget som biträdande regiondirektör.

Magnus Johansson har arbetat som vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun sedan 2013 och säger till Dagens Medicin att han sökte det nya jobbet i jakt på nya utmaningar.

– Jag började se mig om efter nya spännande uppdrag som jag kunde utvecklas i. Jag vet ju att Region Västernorrland har stora utmaningar inte minst när det kommer till kompetensförsörjning och jag känner att det är ett roligt och stimulerande uppdrag att ta mig an, säger han.

Det har varit minst sagt stökigt inte minst kring rollen som hälso- och sjukvårdsdirektör, som innehafts av tre personer under det gångna året. I april 2022 lämnade Kurt Petterson uppdraget efter ett och ett halvt år, på grund av ”politisk instabilitet”. Uppdraget axlades därefter tillfälligt av regiondirektör Åsa Bellander, som första juli lämnade över till dagens tillförordnade Kjell Norman.

Magnus Johansson säger att han är medveten om de många turerna kring posten och svarar jakande på frågan om det är en fråga som behandlats under rekryteringen.

– Absolut, jag vet ju om historiken och att det varit en stor omsättning på den här och andra roller. Man har behov av en kontinuitet och det är min ambition att kunna bidra till den, säger han.

Kan den tidigare stökiga situationen kring rollen påverka ditt uppdrag när du tillträder?

– Så kan det absolut vara och det är väl en av de delar man måste titta på, att skapa en kontinuitet och bygga stabilitet. När man står inför så kraftfulla utmaningar då behöver man en stabil struktur för att hitta de lösningar vi behöver finna.

Region Västernorrland har haft ett tufft år även utanför chefsskiktet. I september stod det klart att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kräver regionen på 15 miljoner kronor på grund för få öppna vårdplatser på Sundsvalls sjukhus. Sjukhuset har även drabbats av stora uppsägningar och i november visade en ny rapport att antalet avvikelser under sommaren ökat med 50 procent i regionen.

Utmaningarna är inte okända för Magnus Johansson. Han säger att den egna långa erfarenheten av vård- och omsorg kommer vara en styrka, men tror att lösningarna måste vara flera och hämtas från verksamheten. Mycket energi måste därför ägnas åt att bygga relationer och dialog med personalen, säger han. 

– Allt hänger ihop. Kompetensförsörjningen och attraktiviteten som arbetsgivare är grundläggande för att skapa stabilitet. Man måste börja med att lyssna in i den verksamhet som finns i dag. Det är där kompetensen, erfarenheterna och idéerna om hur vi ska kunna vända skutan finns. 

Den nya hälso- och sjukvårdsdirektören tillträder posten den 1 april 2023, därefter sträcker sig uppdraget till att börja med fyra år. Till en början ska Magnus Johansson pendla från hemstaden Nyköping, men på sikt kan en flytt uppåt bli aktuell, säger han.

– Jag har varit tio år där jag är i dag och jag har verkligen ambitionen att ha ett långsiktigt engagemang. Så är det. 

Läs också: Nytt styre klart i Västernorrland

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev