torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Han ska leda utredningen om statlig vård

Publicerad: 8 juni 2023, 07:04

Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör för Myndigheten för Vård-och omsorgsanalys, ska leda den kommitté som ska förbereda mer makt för staten över vården.

Foto: Rickard Kilström/TT

Regeringen vill att staten ska ta över mer eller hela ansvaret för hälso- och sjukvården från regionerna. En generaldirektör, Jean-Luc af Geijerstam på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, ska hjälpa regeringen att bereda vägen för omvälvningen.

Ämnen i artikeln:

Jean-Luc af GeijerstamRegeringen

TT


– Han har medicinsk bakgrund, han har arbetat i förvaltning och lett myndighet under en längre period, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) om att det blev af Geijerstam.

Läs en längre intervju med gd:n om nya utredningsuppdraget: Målkonflikter en knäckfråga

Han blir ordförande i den parlamentariska kommitté, med företrädare från alla riksdagspartier, som ska ta fram underlag till regeringen. Arbetet ska vara klart i juni 2025 och ska ge en bas för hur staten ska kunna ta ett större eller hela ansvaret för hälso- och sjukvården.

Syftet är att göra vården mer likvärdig och jämlik oavsett var den enskilde bor i landet. Kommittén ska inte lägga fram några lagförslag, det är en sak för regeringen senare.

Direktiven för arbetet presenterades för en vecka sedan.

Läs mer: SKR om utredningen om förstatligande: ”En våt filt”

"Det första steget på möjligheternas väg till mer nationellt styrd vård" sade KD-ledaren och vice statsministern Ebba Busch då om vad regeringen och framförallt Kristdemokraterna hoppas ska bli resultatet.

Läs också: Vårdanalys nya ledare jobbar helst utan slips

Jean-Luc Af Geijerstam har, som Acko Ankarberg beskriver det, ytterligare en erfarenhet som regeringen anser är viktig för kommittén.

– Han och myndigheten för vård-och omsorgsanalys har varit väldigt bra på att ständigt lyfta fram patienterna, att det på riktigt är personcentrerad vård och att det är utifrån det man ska bedöma vården.

Lars Larsson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev