onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Han vill föra ut forskningen i vårdens vardag

Publicerad: 6 februari 2023, 13:29

Christian Gadolin har forskat på vården i tio år, nu vill han vara med och se till att forskningen når vården i praktiken. Foto: Pressbild

Christian Gadolin har precis tillträtt som verksamhetsledare på Hälsoakademin Väst. Nu ska han bidra till samverkan mellan forskning och vård.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenNU-sjukvårdenHögskolan Väst

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Hälsoakademin Väst är ett samarbete mellan NU-sjukvården, Regionhälsan, Närhälsan och Högskolan Väst i Västra Götaland. Christian Gadolin är docent i företagsekonomi och forskare på högskolan och tar ett kliv närmare vården.  

 Hur funkar samarbetet i Hälsoakademin Väst?
– Det är dels en arena där samverkande parter kan mötas och diskutera, dels är det tänkt att vi ska initiera, driva på och skapa förutsättningar för projekt där gränsöverskridande verksamhetsutveckling är i fokus. 

 Kan du ge ett konkret exempel? 
– Som nytillträdd verksamhetsledare är det viktigt att jag först lyssnar in vad verksamheterna verkligen vill ta tag i med alla stora förändringar de står inför. I mycket samverkan springer man på lite för snabbt utan att veta vad parterna faktiskt vill åstadkomma tillsammans. Min främsta uppgift är att underlätta för att forskning och ny kunskap snabbare kommer till nytta i den praktiska vårdverksamheten. Planer vi har framgent är till exempel att fler medarbetare från högskolan spenderar tid i sjukvården och att folk från sjukvården får fler möjligheter att vara en del av det arbete som bedrivs på högskolan. Vi ska utvärdera om det är ett sätt att skapa förutsättningar för kunskapsutbyte och samverkan, om partnerna förstår varandras världar och perspektiv bättre. 

En del forskare tror på avstånd till det beforskade, har du ett behov av att vara mer hands-on?
– Jag har forskat på vården i tio år och upplever ibland att all den kunskap man kommit fram till, inte kommer till användning i praktiken. Oftast är forskarens roll klar när artikel, där man kommit fram till hur svårigheter och hinder skulle kunna hanteras, är skriven. Jag vill se hur kunskapen landar i praktiken. Det här är ett sätt för mig att förstå och att kunna bidra konstruktivt till bättre samverkan.

Läs mer: ”Samverkan i vården kräver sociala relationer” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev